Ни требаат нови луѓе што ќе снимаат филмови за болните точки во општеството

Игор Анѓелков, програмски директор на „КинеНова“ Светот на дневно ниво продуцира илјадници приказни кон кои филмските автори не смеат да останат рамнодушни. Ангажираноста е еден...

Андоновски во трка за Толстоевата награда

Од 2015 година е востановена категоријата за странски автори во која годинава е номиниран и македонскиот писател.дн Услов е книгата да е објавена по...

Пловдив и официјално е европска престолнина на културата за 2019-та

Бугарскиот град Пловдив викендов што измина и официјално стана европска престолнина на културата за 2019 година. Прогласувањето беше на 12 јануари, при што на...

Премиера на „Свадбата“ во Велешкиот театар

Утревечер, на Малата сцена со почеток во 20 часот, Театар „Јордан Х.К-Џинот“, Велес премиерно ќе ја изведе претставата „Свадбата“, работена по текстови од Алан...

Mакедонскиот пијанист Арда Мустафаоглу со настап во Атина

По освојувањето на првото место на онлајн музичкиот натпревар во организација на Меѓународната асоцијација за уметност „The Muse“ од Атина, младиот пијанист Арда Мустафаоглу...

Народен театар во Приштина: За косовските власти сме институција што нема право да постои

Народниот театар во Приштина, со седиште во Грачаница, во октомври одбележува јубилејни 70 години постоење. Јубилејот ќе биде одбележан на 8 октомври, со премиера...

Промовирана „Поезија и медицина – другата страна“

Денеска беше промовирана најновата книга на академик Нада Поп Јорданова, „поезија и медицина - другата страна“, во издание на „Матица македонска“. За книгата воведен збор...

Солистички концерт на Јован Јованов во Кавадарци

Таму каде што го направи првиот чекор во своето музичко образование во концертната сала на ОМБУ „Лазо Мицев Рале“ во Кавадарци исклучително талентираниот кларинист...

Наградата „Златна мечка“ за филмот „Синоними“

Филмот „Синоними“ на израелскиот режисер Надав Лапид ја доби „Златната мечка“ за најдобар филм на 69. меѓународен филмски фестивал во Берлин. Со „Сребрена мечка“ во...

„Книжевен жезол“ за Радован П. Цветковски и за Ариан Лека

Друштвото на писателите на Македонија секоја година традиционално ја доделува наградата „книжевен жезол“ за поетски опус со високи естетски вредности на еден домашен и...