16.1 C
Skopje
21.8.2019 - 5:45

Како го замразив социјализмот и никогаш не успеав да го засакам капитализмот (исповед на...

50 години „Вудсток“ Братислав Димитров Еден ден нашиот другар Вања дотрча на корзото задишан како антички гласник и возбудено ни соопшти дека во Англија се појавиле...

Бланшет и Варда го предводеа тивкиот женски протест во Кан

Бројот 82 ги претставува жените-режисери што се качиле по овие скали од првото издание на Канскиот фестивал до денес. Во истиот тој период по...

Изложбата „Мал формат“ во Пловдив

Традиционалната изложба на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ), „Мал формат“, е отворена во галеријата „Пловдив“, во истоимениот бугарски град. Претставени се дела...

Охридско лето“ на Генералното собрание на Европската фестивалска асоцијација во Лисабон

Најголемата и најзначајната музичко-сценска манифестација во Македонија – фестивалот „Охридско лето“, од 14-ти до 17-ти овој месец се презентира на Генерално собрание на Европската...

Македонската уметност исклучена од записите на МСУ-Белград

Прелистувајќи ги делата и уметниците што ја сочинуваат збирката на овој музеј, нема да најдете ниеден македонски автор, а според записите во Каталогот од...

Почнува фестивалот “Илинденски денови“ во Битола

Со традиционалното дефиле по Широк Сокак “Со песни и игри низ битолските улици” и традиционалното оро „Комитско“ денеска во Битола свечено ќе биде означен...

Земаљскиот музеј од Сараево ќе гостува во Скопје

Од музејот, каде што беше отворена изложбата ,,Скопската тврдина - симбол на градот“, ќе бидат презентирани дела на Франтишек Топиќ, пионер на фотографијата во...

Најдобрите павилјони на Венециското биенале се спој на креативност и добра организација

Луѓето сѐ уште бараат квалитетна содржина, бидејќи тоа ти ги окупира мозокот и телото, останува како материјал за кој се размислува по завршувањето на...

Македонски ден на Саемот на книгата во Франкфурт

Во рамките на својата посета на Саемот на книгата во Франкфурт по повод националното претставување на Република Македонија на оваа манифестација, министерот за култура,...

Нови наслови од „Прашки ракописи“

„Процесот на Слански и други чешки судбини“ и „Храбал - тажниот крал на чешката книжевност“ се двата нови наслова во едицијата „Прашки ракописи“ на...