Современи македонски уметници се претставуваат на „Сараевска зима“

Заедничката изложба „Триплет“ на Славица Јанешлиева-Бачварска, Гоце Наневски и Игор Сековски ќе биде отворена на 14 март во галеријата на Академијата за ликовни уметности...

Почнува снимањето на македонскиот игран филм „Хомо“

Почнува снимањето на македонскиот игран филм „Хомо“ на режисерот Игор Иванов, кое ќе се реализира во период од пет недели на повеќе од 20...

Конечни резултати од годишните конкурси за поддршка на проекти од културата

Министерството за култура соопшти дека на својата веб-страница ги објави финалните резултати од годишните конкурси за поддршка на проекти од национален интерес во културата...

Изборот на Андреевска во ЕКСА во прилог на родовата еднаквост

Изборот на Андреевска беше дополнително поздравен од членовите и како „историски“ од аспект на родовата застапеност, бидејќи ова е првпат жена да биде избрана...

Меморијалниот центар на холокаустот со постојана поставка

По повод одбележувањето 76 години од депортацијата на македонските Евреи, Еврејската заедница и Фондот на холокаустот ја отвораат постојаната изложбена поставка на Меморијалниот центар...

„Златоусно слово“ на Тоциновски присутна и во Белград

Новата книга „Златоусно слово“ на познатиот македонски писател Васил Тоциновски, добитник на наградата „Книжевен круг 2018“ за книжевна критика, која содржи деветнаесет книжевно-историски студии...

„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на 14 и 15 март премиерно ќе биде...

Mакедонската премиера на филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на режисерката Теона Стругар Митевска по неверојатниот успех на Берлинскиот Филмски Фестивал и освоените...

Изложба на Јанешлиева-Бачварска, Наневски и Сековски на Сараевска зима

Македонските уметници Славица Јанешлиева-Бачварска, Гоце Наневски и Игор Сековски на 14 март ќе се претстават со заедничката изложба „Триплет“ во рамки на програмата на...

Објавен конкурсот за поезија „Литературни искри“ во Гостивар

Здружението за култура и заеднички вредности „Слово 21“, организатори на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ го објави  конкурсот преку кој ќе се избираат најдобрите...

Промоција на поетското првенче „Здобол во злодоба“

Во малата сала од Центарот за култура денеска во Кичево, ќе биде промовирано поетското првенче на Кристина Павлеска „Здобол во злодоба“, магистрант на Архитектонскиот...