Прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ со „Пиреј“ на МТФ „Војдан Чернодрински“

Веќе шест дена Прилеп е средиште на македонскиот театар. Веќе помина половина од програмата на 54-то издание на МТФ „Војдан Чернодрински“. Останаа уште три...

Промоција на „Пикасо го изеде јаболкото, а тоа му рече благодарам“ на Данило Коцевски

Македонскиот ПЕН центар вечер во НУБ „Св. Климент Охридски“ ќе ја промовира книгата есеи „Пикасо го изеде јаболкото, а тоа му рече благодарам“ на...

Одбележан роденденот на писателот Горан Стефановски

Уникатен настан, каков што беше и самиот Горан Стефановски, ретко убава и суштинска средба што ќе се ќе памети, како и сето она што...

Миле Горѓиоски денес ќе ја прими наградата за афоризам „Раковица 2019“

Нашиот најпознат афористичар и сатиричар, Миле Ѓорѓиоски денес ќе ја прими првата награда за афоризам доделена на Третиот фестивал за хумор и сатира „Раковица...

Лувр е најпосетуваниот музеј во светот

Парискиот музеј Лувр е најпосетуваниот музеј на светот, со повеќе од 10 милиони луѓе лани, посочува новата ранг листа на „Арт Њуспејпер“. Посетеноста на музејот...

Создавам мистична атмосфера што прилега на симболите во ликовниот јазик

Александра Ацеска, уметница „Близнакот“ (Дидимус) е наслов на тематската изложба на уметницата Александра Ацеска, што ќе биде отворена вечерва од 20 часот, во ликовната галерија...

„Отаде црнилото“

Обид да се проникне подалеку од она што го гледаме, зад црнилото и многу повеќе од тоа... Музејот на современа уметност во Скопје ја отвори...

Французите читаат по две минути дневно, Австријците по пет

Французите во просек читаат книги две минути дневно, Италијанците, Австријците и Романците пет минути, објави Европската статистичка служба по повод Светскиот ден на книгата...

Белградската публика ќе ги види теракотите од Виница

Изложба на ранохристијански винички теракотни икони е отворена во Белград, во рамките на манифестацијата „Денови на македонската култура во Белград“ и по повод одбележувањето...

Ова е година на филмови отпорни на критика

Критичарот Стив Роуз го посочува „Боемска рапсодија“ како пример за тоа дека не е важно што мислат критичарите, туку колку е добро етаблиран брендот! Филмскиот...