Што се криело зад печатот на фараонот Тутанкамон?

Стар три милениуми Фотографијата го прикажува познатиот египетски печат на гробницата на кралот Тутанкамон, младиот фараон од 18-та династија. Снимката на печатот во 1922 година...

Европа ќе го слушне и македонскиот збор

Одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик По повод одбележувањето на Светскиот ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, денеска од 18 до 19 часот...

Рецитал на кросовер и класичниот пијанист Евгениј Генчев

„Фантазија“ е насловен рециталот на бугарскиот пијанист Евгениј Генчев, кој во вторник на 23 февруари, во 20 часот ќе настапи во Камерната сала на...

Објавен романот „Син“ од шпанскиот автор Алехандро Паломас

Во издание на „Паблишер“ излезе од печат книгата „Син“ од шпанскиот автор Алехандро Паломас. Преводот на македонски е на Катерина Јосифовска. Книгата е поддржана...

Повик за реализација на партиципативен уметнички проект

Културниот центар „Јадро“ распишува отворен повик за реализација на партиципативен уметнички проект, чија реализација ќе биде во периодот март-август 2021 година. - Уште од почетокот...

„Божествена комедија“ и денес ги воодушевува читателите

Седумстотини години од култното дело Почна одбележувањето на големата годишнина на Данте Алигиери, 700 години од завршувањето на неговата бесмртна „Божествена комедија“, а истовремено и...

Комеморативна седница на ИУ Еуропа Прима посветена на Жан-Клод Кариер

По повод смртта на познатиот француски актер и сценарист, Жан-Клод Кариер на 8 февруари, Советот на Интернационалниот универзитет Еуропа Прима одржа комеморативна седница. Жан-Клод Кариер...

Македонската литература збогатена со „Драми“ од Маринко Шлакески

Професорот Маринко Шлакески, магистер на драматургија и дипломиран професор по англиски јазик, кој предава драмска уметност и англиски јазик во прилепската гимназија, деновиве ја...

Збогум за младиот музички уметник Илија Плевнеш

Илија Плевнеш (36), млад македонски музички уметник и тонски дизајнер, кој ненадејно почина на крајот на јануари во Париз, на 11 февруари во присуство...

Македонската пејзажна народна куќа во исчезнување

Ако сте имале можност да планинарите и талкате по убавата планина Бабуна, сигурно патот ќе ве одведе и до недопрената убавина на малото селце...