5 C
Skopje
14.11.2018 - 23:15

Почнува „Интерфест“ со концерт на Филхармонија

Во Центарот за култура на Битола вечерва почнува 27-то издание на интернационалниот фестивал на класична музика „Интерфест“. Во 17 фестивалски вечер ќе настапат реномирани...

Маријета Сидовски изложува во Њујорк

Изложба на ликовната умeтница Маријета Сидовски под наслов „За тебе љубов моја“ ќе биде отворена во Галеријата на Македонскиот центар во Њујорк денеска, каде...

Филмот „Првиот човек“ го отвора 75. Меѓународен филмски фестивал во Венеција

Во Венеција денеска се отвора 75-то издание на наjстариoт кино фестивал во светот, што ќе трае до 8 септември. Претседател на жирито годинава ќе...

Комисијата за култура на средба со културните дејци од Кичево

За да ја подобри транспарентноста во своето работење како и да им овозможи на граѓанските здруженија, невладините организации и поединци блиски до културата, да...

Турнеја на обоистот Томе Атанасов во Шпанија и во Франција

Обоистот Томе Атанасов ја започнува својата солистичка триесетдневна турнеја во Шпанија и во Франција, како солист на Камерната филхармонија на Келн. Тој ќе исполни...

Концерт на уметници од Полска и 11 претстави на „Битола Шекспир фестивал“

Атрактивен а капела „Шекспир концерт“ и 11 театарски претстави ќе изведат над 500 учесници од Полска, Романија, Казахстан, Италија, Хрватска и од Македонија на...

На увид творештвото од прилепските творци

Изложба на дела од членовите на Друштвото на ликовните уметници од Прилеп ќе биде отворена вечерва од 19.00 часот во изложбениот салон на ЦК„Марко Цепенков“. На...

Адеми: Црквата Св. Ѓорѓи од Курбиново е исклучителен примерок на културното наследство

Црквата Свети Ѓорѓи од Курбиново претставува исклучителен примерок на културното наследство сочувано на тлото на нашата држава и ремек дело на византиското сликарство во...

Концерт на „Звук Караџиќ“ во Планетариум

Здружението „Звук Караџиќ“ вечерва, со почеток во 21 часот, ќе одржи концерт во Планетариумот при Младинскиот културен центар. Ќе учествуваат Костадин Делиниколов, Ѓорѓе Јовановиќ...

Почина академик Милан Ѓурчинов

Академик Милан Ѓурчинов, кој почина завчера, на 90-годишна возраст, е најсуптилен македонски литературен критичар, кој со својата широка образованост и култивираност, со своите плуралистички...