Филмови за Тарковски, Дишан и Морен на програмата на ФФФ пролетните онлајн миграции

Под мотото „ИДЕИ, СВЕТОВИ“ годинава Филозофското друштво на Македонија (ФДМ) го организира 10-от ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ (ФФФ) како хибридно издание. Сето она што можеше...

Дигитална видеопромоција на е-книга: Драмски текстови на Миа Николоска

Во издание на македонскиот центар на „ИТИ/ПРОДУКЦИЈА“ излезе нова е-книга – драмски текстови на драмската авторка и драматург Миа Николоска. - По тој повод организираме...

Виртуелна посета низ пастелнорозовата куќа на Моне

Фондацијата „Клод Моне“ нуди виртуелна тура низ пастелнорозовата куќа на импресионистичкиот уметник и нејзините градини. Многу од неговите најпознати дела, вклучувајќи ги и неговите...

Македонскиот расказ рамноправен со творештвото на балканските држави

Меѓу застапените автори во грчката „Антологија на балканското расказно творештво“ се и великаните на балканската литература: нобеловците Иво Андриќ и Орхан Памук, како и...

Конкурс за наградата „Пегаз“ за необјавен роман

Издавачката куќа „Арс ламина“ и фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ го распишуваат вториот конкурс за книжевната награда „Пегаз“ за...

Уметниците ги претвораат балконите во мини-галерии

Балконите служат за јавен поглед кон приватното. Се чини како да се онаму каде што куќата завршува, а сепак не се. Во својата политичка...

Годинава музеите не можат да ја остварат својата мисија

Меѓународен ден на музеите - 18 мај Повеќе од педесет години, музеите низ целиот свет го одбележуваат 18 мај како Меѓународен ден на музеите. На...

Отпечатен Зборник на трудови „Антевото дело – непресушен изворник на мислата и на речта“

„Меѓународна поетска манифестација „Анте Поповски - Антево перо“ Во време на големи турбуленции предизвикани со појавата на коронавирусот и депресивно-демотивирачките и ригорозни мерки за спречување...

Независната уметност има проблем со опстанокот и во „нормални“ времиња

Главната и одговорна уредничка на интернет-списанието „Словокулт“, Елизабета Линднер Костадиновска, посочи дека не се откажуваат од планираните активности што би можеле да се одржат...

Романот „Карусел“ на Лудвиг Бауер на македонски

Во издание на „Бата прес“ излезе од печат романот „Карусел“ од познатиот хрватскиот писател Лудвиг Бауер. Делото на македонски го преведе Ненад Баткоски, а...