Зрелите години не се пречка за фотографирање

Во Галеријата на Тутунска банка се изложени фотографии на тројца млади пензионери Фотографот Александар Кондев, кој е куратор на актуелната изложба на тројца фотографи отворена...

„Дејвид Коперфилд“ на Јанучи ќе го отвори „Лондон филм фестивал“

Адаптацијата на Дикенсовата приказна во која ќе се појави Дев Пател заедно со Тилда Свинсон, Хју Лори и Питер Капалди ќе ја има својата...

Имаме шанса да се запознаеме како културни ентитети

Ние уметниците треба да бидеме пионери во насока на подобро запознавање едни со други. Сакам да ја доведам кај вас нашата убавина и да...

Коронавирусот нанесе удар и врз македонската филмска индустрија

Пандемијата на коронавирусот и донесувањето на драстичните мерки за нејзино спречување силно удрија врз културниото живењее на глобално ниво, а ударот секако е нанесен...

„Стаклено ѕвоно“ од Силвија Плат

КНИГА ПРЕПОРАКА Секој четврток објавуваме нов наслов по препорака од Надежда Чачиновиќ и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни...

Промоција на стихозбирката „Допирот на времето“ од Моника Стојанова

Стихозбирката „Допирот на времето“ од Моника Стојанова ќе биде промовирана вечер од 20 часот во Домот на културата „Кочо Рацин“. Тоа е прва поетска книга...

Со „Илијада“ вечерва се затвора 58-то „Охридско лето“

За следната година ќе инсистирам на домашна продукција на претстави. Би сакал секој театар во Македонија да подготви претстава што ќе биде наменски презентирана...

„Помеѓу соништа и летови“ утревечер во МОБ

МОБ за утревечер ја најавува камерната опера „Помеѓу соништа и летови“, со почеток во 20.00 часот (мала сцена). Делото е компонирано од Горан Начевски, диригент...

Купувачите уживаат во уметноста и покрај пандемијата

Управителката на галеријата „Артерама“ Мери Кицовска и нејзиниот брат, ликовниот уметник Јорданчо Кицовски, успеаја да останат „на нозе“ иако ја отворија галеријата во време...

Ансамблот „Македонија“ ги оживеа и записите на Ѓорче Петров

Познатиот ансамбл одржа концерт на фестивалот „Илинденски денови“, а во Битола се претставува и со две изложби Ансамблот „Македонија“, кој веќе долги години е дел...