21 C
Skopje
14.8.2018 - 23:56

Босанската Били Холидеј ја расплака публиката во Охрид

Една од најдобрите интерпретаторки на севдалинките, Босанката Амира Медуњанин, приреди концерт за паметење во рамките на фестивалот „Охридско лето“. Црквата „Света Софија“ беше премногу...

МАНУ ги промовира „Лихнид и Десаретија“ и „Полифонисти“

Зборникот трудови под наслов „Лихнид и Десаретија“ на академик Вера Битракова-Грозданова и романот „Полифонисти“ на академик Луан Старова деновиве се промовирани на манифестацијата „Научна...

Рестрикција на содржините на „Струшките вечери на поезијата“

Запрашана што како новина може да одвои од годинешното фестивалско издание, Елизабета Шелева, претседателката на управниот одбор на „Струшките вечери на поезијата“, укажува дека,...

Буден театар почнува кампања „Мижи! Замисли промена“ за еколошко освестување

Буден Театар ја почнува кампањата „Мижи! Замисли промена“ преку која се стреми да ги поттикне возрасните граѓани и децата активно да се вклучат во...

Краткометражниот нем филм „Љубовникот“ на Игор Иванов Изи во завршна фаза

Краткометражниот филм „Љубовникот“, снимен во манирот на старите неми филмови по сценарио и во режија на Игор Иванов Изи, а во продукција на „Скопје...

Значаен меѓународен успех на пензионерите од Свети Николе

Ансамблот за народни песни на пензионерите од Свети Николе постигна значаен меѓународен успех откако на интернационалниот фолклорен фестивал во Ќустендил, Република Бугарија, освои Специјална...

Фотографскиот опус на Сабине Вајс во Париз

Во центарот „Жорж Помпиду“ во Париз во јуни е отворена изложбата „Сабине Вајс“, која ќе трае до 15 октомври. Хуманистичката фотографија што настанала во...

Уникатниот неолитски локалитет интересен за европските експерти

Археолозите ги завршија годинашниве истражувања на неолитскиот локалитет Врбјанска Чука во Кривогаштанско, неоспорно потврдувајќи дека датира од пред 8.000 години, а многубројните наоди го...

Отворена изложбата „Зад виножитото“ на Калина Брајковска

„Зад виножитото“ е насловот на изложбата на уметнички дела од Калина Брајковска што е отворена во рамките на фестивалот „Охридско лето“. Изложбата тематски е...

Албански изведувачи направија одличен спој на џез и на фолклор

Полифоната вокална музика е сè уште актуелна во Албанија, а во 2005 година е прогласена за ремек-дело на нематеријалното културно наследство од УНЕСКО. Албанскиот...