Прва делегација македонски новинари во официјална посета на НР Кина

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (7) На аеродромот во Франкфурт, двочасовното чекање го минавме со пеење македонски песни, тивко, за душа, со што им го...

На ЗОИ Сараево 1984 македонските новинари првпат видоа лаптоп

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (6) Новинарството ми овозможи да следам настани во сите области на секојдневието, од локално, републичко, сојузно и светско ниво на...

Бугарите не го сменија името на ресторанот „Ново Скопје“ во Берлин

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (4) За браќата Гојко Делчев Рафкин (Јаковлески) и за Манојил Јаковлески-Мане напишав две монографии, „Македонија мојот живот“ и „Копнеж за...

Уметност „затруена“ со политика

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (3) Со другарите Манојил Јаковлески-Мане и Нуфрија Јовановски-Нуфре, на средината на октомври 1992 година, напладне стигнавме во Софија, Република Бугарија....

На гробот на Џон Кенеди

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (2) Во секој период од животот си посакував да ми се оствари понекоја желба, некои можеби биле фантазија, неостварливи, утопија....

Ленин пушел врапчишки тутун

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (1) Пред повеќе од половина век, во ЦОУ „Чеде Филиповски“ во гостиварското село Врапчиште, наставникот по историја, во пресрет на...

Првите повеќепартиски избори во Македонија

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...

Престојот во Багдад

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...

Моите средби со Лазар Мојсов

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...

Кампања за затворање на ФЕНИ

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...