4 C
Skopje
22.2.2019 - 11:41

Почнува ревијата на македонски филмови „Златна рамка“

Тридневната  ревија „Златна рамка“ – македонски филмови реализирани во 2018 година со поддршка на Агенцијата за филм ќе почне денеска попладне во киното „Фросина“...

Промовирана книгата „Воздигање над облаците“ од Ѓорѓи Филипов

Книгата „Воздигање над облаци” составена од 163 есеи и раскази од авторот Ѓорѓи Филипов беше промовирана денеска во киното „Култура“ во Скопје. Есеите и расказите...

Почна снимањето на филмовите на втората генерација „Докуникулци“

Деновиве низ Скопје се одвива снимањето на документарните филмови на втората генерација „Докуникулци“ на „Македокс“, чија премиера ќе се одржи на десеттото издание на...

Германски реквием

Опусот на Јоханес Брамс (1833-1897) се состои, во најголем дел, од оркестарски и камерни дела. Иако не била многу карактеристична за него, тој ставил...

На филмот му е потребна поддршка од домашната публика

Ваквиот начин на ревијално претставување на националната кинематографија се практикува насекаде во светот и е дел од поддршката и едукацијата на домашната публика за...

Македонски уметници изведоа перформанс на „Сараевска зима“

Изложбата „Имагинарни знамиња“ на македонските уметници Маја Стефановска и Ален Реџепагиќ е отворена во галеријата „Препород“, во рамките на интернационалниот фестивал „Сараевска зима“, чие...

Културата на светот се осознава преку мајчиниот јазик

Толеранцијата, соработката и разбирањето се гаранција за зачувување на т.н. мали јазици. Опасноста за нив не доаѓа од другите, исто така, мали јазици, туку...

Сврти на 13-112 ако заглавиш на планина

За да им се помогне на сите љубители на планината, да им се олесни пристапот, како и за да им се помогне во критични...

Мисли, концепти и фрази од кинеската култура во пет тома

Издание во пет тома на македонски и на англиски јазик „Клучните концепти во кинеската мисла и култура“ објави „Македоника литера“. Серијата ги содржи  најсуштинските мисли, концепти...

Министерство за култура: Ќе се менува начинот на финансирање на проектите

До донесување на новиот закон за остварување на јавниот интерес во културата веднаш да се пристапи кон промена и дополнување на постојниот закон за...