Ноември е најдобар месец за лов на дива коза

Тоа е време кога тие се парат, па повремено доаѓа до борба помеѓу мажјаците, со што им попушта вниманието, па ловџијата може да им...

Во дивината забележана златно-жолта зебра

Животните со нарушена концентрација на меланин се вистинска реткост и богатство за фотографите, затоа што ретко се среќаваат. Меѓутоа нивниот живот може да трпи...

Животински видови пред исчезнување поради човечкиот апетит

Од јагула и есетра до панголин и желка, стотици видови се загрозени од човечкиот глад или алчност. Ќе наброиме некои што се најризични кога...

Изложбите, дотерувањето и возењето предизвикуваат стрес кај милениците

И крзнените миленици секојдневно се соочуваат со многу стресни ситуации, но немаат начин да покажат како се чувствуваат. За да им помогнете да ги...

Животински видови што исчезнаа во 2018 година!

Една студија објавена во научното списание „Сајанс адвенс“ открива дека веќе влеговме во шестата историска ера на масовно истребување на животинските видови Како директна последица...

За две недели се очекува да ни долета египетскиот мршоjадец

Мршојадците се можеби најкорисните птици, бидејќи имаат улога на бесплатни природни чистачи Египетскиот мршојадец е еден од четирите вида мршојадци што некогаш се гнезделе на...

Херојските дела на кучињата не познаваат пол

Амбер и уште многу женски воени кучиња докажуваат дека и женките се мошне жестоки војници Има многу женски кучиња што имаат направено неверојатни подвизи, како...

Научниците предупредуваат: Итно е потребен нов црвен попис!

При евидентирање на загрозените животни се користат пет категории, кои се движат од оние што се во најмала опасност до критично загрозените видови По последната...

Во Австралија има двојно повеќе кенгури од луѓе

Обожаваните австралиски кенгури сега се контроверзни штетници Тие се скокачки икони на Австралија. Исто така уништувачи на природата и предизвикувачи на сообраќајни незгоди. Дали убивањето...

Мачките се прекрасни, но и комплицирани миленици

За мачките може да се каже дека се едни од најинтересните суштества на планетата. Поголем дел од времето се слатки, сонливи, заиграни и немирни....