Три штрка на квадратен километар во Чешиново-Облешево

Гнездото број 14 се наоѓа на покривот на куќата на Мијалче Кузманов во Чешиново. Гнездото број 15 на електричниот столб кај куќата на Мирче...

Заштитете ги зајаците од топлотен удар

Никако не оставајте го вашето зајаче директно изложено на сонце. Пристапот до вода и зелена храна мора да биде постојан во текот на летото Високите...

Секоја минута се грижам за безбедноста на двата бели носорози

Првпат се прави обид да се оплоди со инвитро загрозениот северен бел носорог. Со оглед на тоа што досега се оплодени првите ембриони, сите...

Избегнувајте директно изложување на сонце на милениците

За да се намали ризикот од топлотен удар, потребно е сопствениците да ги шетаат своите миленици во раните утрински или во вечерните часови, вели ветеринарот Бојан...

Потребно е итно подобрување на капацитетите за бездомни кучиња

Време е да станеме дел од решението, бидејќи веќе сме дел од проблемот, вели Ивана Арсовска Напуштањето на милениците, неодговорното сопствеништво, одржувањето во живот на...

Популацијата на сивите китови опаѓа поради глад

Од почетокот на годината досега се забележани 73 мртви кита на плажите на западниот брег Од јануари, повеќе од 70 мртви сиви кита испливаа на...

Пудла, боксер и лабрадор ретривер се совршени за чување во мал стан

За лабрадорот ретривер ниту еден човек не е странец и пријателски е расположен кон сите. Голем ентузијаст е за активности како: пливање, трчање по...

Во Зоолошката градина се роди ново еленче кое го доби името Лаки

Во Зоолошката градина во Скопје се роди Лаки. Тој е првото бебе елен-лопатар родено годинава. Тој е љубопитен, сака да ја истражува околината и...

Слоновите и носорозите се чувствителни на сонце

Некои од животните бараат места за почивка на сенка, на свежи локации во најтоплите часови од денот. Некои се повлекуваат во своите живеалишта, пештери,...

Загубата на Там – мотив за спас на суматрискиот носорог

Треба да продолжиме да се фокусираме на заштита на другите 80 суматриски носорози, со надзор, трансфер во резервати, соработка со локалното население. Ова е...