27.9 C
Skopje
23.8.2019 - 21:52

Промоција на „Дур дишам се надевам“ од Владимир Мартиновски

Промоција на книгата насловена „Дур дишам се надевам“ од авторот Владимир Мартиновски ќе се одржи вечерва, со почеток во 19 часот, во книжарницата „Литература.мк“....

Театарот е држава сама за себе

По повод Светскиот ден на театарот, 27 март, пораки испратија светскиот театарски режисер и драмски автор Карлос Селдран и македонскиот драмски автор Југослав Петровски....

Промовирана „Разговори за нас“ на Катерина Богоева

Книгата „Разговори за нас“ на новинарката и културна активистка, Катерина Богоева, претставува збирка од 30 интервјуа, снимени и објавени во периодот од 2000 до...

Надахнати внатрешни патописи

(Славе Ѓорѓо Димоски, „Кумова слама“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2018) Од значење е што првото признание со името на Анте Поповски го доби токму Славе...

Прозните антиупатства на Александар Прокопиев

Александар Прокопиев (1953), раскажувач, романсиер и есеист, е еден од најпреведуваните македонски современи писатели. Многу често неговите дела, универзални по своите пораки, се читаат...

Класичните автомобили преродени како електрични возила

Зборот преродба во автомобилската индустрија често се користи, но недоволно се разјаснува. Кога се користи зборот преродба во конотација на електричните автомобили често се...

За Глигора, грнчарот од Ресен, и за глинениот гулаб

ЗА СЕКОЈА БУКВА ПРИКАЗНА: Г Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот...

Аудиција за нови членови на хорот „Златно славејче“

Во просториите на Советот за грижи и воспитување на деца на градот Скопје, кој се наоѓа на улица Илинденска број 55, на 10, 11...

Околу 600 деца од Србија се дружеа со поетот Филип Димкоски

Во Србобран, учениците од ОУ „Јован Јовановиќ-Змај“ и наставничката Снежана Станојев сакаа да научат што повеќе нови зборови на македонски јазик, а цвеќето што...

Христијан Славкоски ниже награди на натпревари по математика

Ако за повеќето ученици во земјава математиката е табу-тема, за матурантот од кичевската гимназија „Мирко Милески“, Христијан Славкоски, таа е најомилен предмет. Љубовта кон...