18.9 C
Skopje
20.7.2019 - 10:00

Роман на Бранко Прља ќе биде објавен во САД

Македонскиот писател Бранко Прља потпиша договор со американската издавачка куќа „Далки аркајв прес“ за издавање на неговиот роман на англиски јазик „3 минути и...

Современиот Пират од Карибите против неправдите во светот

Лук не прави хумористични илустрации и карикатури. Неговите цртежи по правило секогаш се поврзани со неправдата во општеството. Прашањето на бегалците, поточно односот на...

Одлични реакции за романот „Нишан“ на Миневски во Полска

Преведувачката на романот, Милена Врба, во својата рецензија на порталот „Маѓепсани страници“ за преводот на романот „Нишан“ од Блаже Миневски, напиша дека е литературен...

ХАНС КАСТОРП МЕЃУ СЕТЕМБРИНИ И НАФТА (2)

Ман ги следи своите главни карактери во нивниот емоционален и душевен развој низ севкупниот наративен тек на делото (па оттаму и повеќето негови романи...

Пет жртви во напад врз редакција на весник во САД

„Капитал газет“ излезе во печат само еден ден откако напаѓач со сачмарка и со димни бомби упадна во редакцијата на весникот од Анаполис и...

Колку (не) сме милосрдни?

Педесет и деветти Филмски фестивал во Солун Специјално за „Нова Македонија“ од Солун: Стојан Синадинов Како да програмирате фестивал со програма што ем ќе биде во...

Лов на зајаци

Ловот на зајаци се изведува во група до пет ловџии или, пак, во уште поголема група, а се врши најчесто со т.н. „четкање“ на...

Гасење пожар со нискофреквентни звучни бранови

Двајца млади студенти инженери од САД создадоа нов тип апарат за гаснење пожар, кој користи звучни бранови. Уредот не користи некакви хемикалии или вода,...

Мигрантска криза ја тресе и Јужна Америка

Венецуела повеќе не е сад под притисок. Таа сега е бомба, која чека да експлодира. Околу 2,3 милиони жители на Венецуела ја напуштија земјата,...

Се отвора ретроспективата на Глигор Стефанов

Изложбата „Грабење во просторот - ретроспективна изложба на Глигор Стефанов“ ќе биде отворена вечерва, во 21 часот, во Музејот на современата уметност. Глигор Стефанов е...