-3.4 C
Skopje
25.1.2020 - 1:42

Мјузиклот „Ени јуниор“ на 23 декември во Македонската филхармонија

На 23 декември, во Македонската филхармонија, ќе се одржи премиерата на бродвејскиот мјузикл „Ени јуниор“. Ова е првиот лиценциран бродвејски мјузикл за деца и младинци...

Сценаристичка лабораторија со Димитар Банов

Во Кинотеката на Македонија почнува да се реализира новиот проект на Кинотеката, насловен „Сценаристичка лабораторија“ со Димитар Банов, кој ќе се одржува секоја среда,...

Нов графички роман „Легендите на Тур де Франс“

Излезе од печат новиот графички роман „Легендите на Тур де Франс“ од Јан Клејне, во издание на „Бункер“, кој ќе биде промовиран денеска, во...

Кога Лана мудрува

Јазични мостови (3) И во овој број на „Колибри“ повторно ќе ве насмееме со мудростите на малата Лана што нејзината мајка Ивана Папеш Богосављев, која...

Може ли да се регулира сајбер-војувањето?

Во сајбер-просторот, една иста компјутерска програма може да се употреби за добронамерни и за злонамерни цели, во зависност од целта на корисникот. Сето тоа...

Промоции на книги на Пере Ристески и на Зоран Милошески

Автори на издавачката куќа „ПНВ публикации“ летово беа претставени во Охрид, во рамките на манифестациите „Летни уметнички ноќи на улица Самоилова - Лунус“ и...

Промоција на „Крстна коска“ од Наташа Сарџоска

Промоција на поетската книга „Крстна коска“ од Наташа Сарџоска ќе се одржи утре, во 12 часот, во Спомен-собата на Миладиновци во градската библиотека „Браќа...

Времето не им минува на позитивните морални идеи и поуки

Етика за млади Етичка мисла Луѓето меѓусебно треба да се однесуваат така што од пријателите нема да создаваат непријатели, туку непријателите ќе ги претвораат во пријатели. Питагора,...

Објавен избор драми на Османли

Книгоиздателството „ВиГ Зеница“ деновиве го објави изборот „Драми за Скопје 1 и 2“ на драмскиот автор, сценарист и прозаист Томилав Османли. Станува збор за...

Доброто и злото се два пола што не можат да се доближат

проф. д-р Кирил Темков Основните и суштински зборови во етиката се добро и зло. Околу нив се врти сѐ во етиката. Тие се основа на...