15.9 C
Skopje
25.2.2020 - 17:14

Глобални линии

Седумдесет години напредок на Кина

Голем дел од Западот, како и од Азија, продолжува да го претпоставува најлошото за Кина, што може да има катастрофални последици. Како што напиша...

Од друга страна

На страниците на „Колибри“ ги објавуваме расказите на седумте учеснички на тукушто завршената работилница за креативно пишување „Остани дете, стани писател“, на издателството „Икона“....

Споделената грижа е полесна за решавање

проф. д-р Кирил Темков Состојбите во животот често бараат луѓето да им посветат мисли, внимание и ангажман за нивно подобрување. Болестите, тешкотиите, сиромаштвото, страдањата, меѓусебните...

Меѓународен филозофски дијалог „Исток – Запад“

Во организација на Академијата на науките и уметностите на Македонија, меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“, Филозофскиот факултет при УКИМ и Филозофското друштво на...

Триесет години по смртта Мејплторп со изложба во „Гугенхајм“

Славниот музеј „Гугенхајм“ ги изложува делата на контроверзниот фотограф Роберт Мејплторп, а неговата љубов и муза, славната музичарка Пети Смит тврди дека баш тој...

Европа не сака да воведе оружено ембарго против Саудиска Арабија

Европските земји побрзаа да го прекинат извозот на оружје за Турција по нејзината операција во Сирија, но немаа иста реакција против Саудијците, кои војуваат во...

Излезе вториот дел од монографијата „Македонски лингвисти“ на Иван Глигоровски

Новинарот и публицист Иван Глигоровски го објави вториот дел од книгата „Македонски лингвисти“, посветена на придонесот на македонските научни работници, чија трајна преокупација е...

Попуст не попус!

Јас сум невиден шетач. Особено во саботите, во некој трговски центар... Уживање! Ги вртам излозите, некогаш нешто купувам, некогаш само посакувам да имам нешто...

Претставата „Орестија 1/4“ на сцената на МКЦ

Премиерната изведба на сите четири дела заедно е предвидена за МОТ во 2020 година Изведба на претставата „Орестија 1/4“, која го истражува местото на хорот...