-1.8 C
Skopje
18.1.2020 - 3:09

Изложба „Трилогија ликови – луѓе“ на Филип Фидановски

Изложбата „Трилогија ликови - луѓе“ на Филип Фидановски ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во галерискиот простор на „Арт хуб“ во ГТЦ. Делата...

Промоција на каталогот „Отаде црнилото“ на Жерновски

Промоција на каталогот од изложбата „Отаде црнилото“ на уметникот Велимир Жерновски ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во Музејот на современата уметност. Изложбата на...

Гледајте на нештата од нивната подобра страна

проф. д-р Кирил Темков Јас сум оптимист затоа што знам, верувам дека сѐ може да биде подобро и дека ќе надвладеат добрите луѓе и правилните...

Земји со најмногу објавени научни трудови во светот

Американската Национална научна фондација (ННФ) неодамна ги објави податоците што покажуваат дека во светот се објавени 2.555.959 научни и инженерски трудови во 2018 година,...

Глобални линии

Детски творби, претстава и изложба што зближуваат

Ученици и професори од четири училишта од Хрватска, од 2 до 5 мај, престојуваа во нашата земја, во рамките на воспоставената меѓународна соработка, и...

Последни подготовки за „Ѕвездички“ во Прилеп

Привршуваат последните подготовки за 19-то издание на детскиот интернационален музички фестивал „Ѕвездички“, кој ќе се одржи во Прилеп на 12 и 13 октомври, во...

Не треба некого тајно да фотографирате, а потоа да му се исмевате јавно!

Денеска тинејџерите едвај чекаат да добијат мобилен телефон, по можност од оние паметните, на кој можат да ги инсталираат сите апликации и игри за...

Низ страниците на македонската литература за деца

Мајчиниот јазик Јазикот на кој што зборуваме на кој мислиме и пишуваме - како кон него да се однесуваме, да го сакаме и чуваме? На јазикот треба да си...

Колку избори се премногу?

Политичката фрагментација се зголемува, па земјите често ги повторуваат изборите за да излезат од ќор-сокак или за да ги потврдат резултатите. Но дали постојаното...