6.8 C
Skopje
7.12.2019 - 16:19

„Кралот Иби“ вечерва премиерно во Драмскиот театар

Моја лична тенденција и во разговорот со актерите на самиот почеток беше да се обидеме да направиме еден чекор понатаму во однос на театарскиот...

Освојува први места на домашни и на меѓународни натпревари

Таленти: Анастасија Петреска, пијанистка Анастасија Петреска е млада пијанистка од ОМУ „Ордан Михајлоски-Оцка“ во Прилеп, која последните години реди успеси, освојувајќи први награди не само...

Прихранување на фазаните и на зајаците во природа

Со приближувањето на крајот на вегетацијата, фазанот станува сѐ позависен од храната, па во потрагата по неа може да заталка далеку во дивината. За...

Јазикот на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (4) Една од најважните карактеристики на хипхопот е неговиот јазик (сленг, односно жаргон). Јазикот на хипхопот е сленговски, креативен и сликовит, понекогаш...

„Училиште за кловнови“ пред најмладите прилепчани

„Училиште за кловнови“ по текст од Коле Ангеловски, е најновата претстава за деца што премиерно во неделата, во 11 часот, беше прикажана на сцената...

СЛИКИ ОД МОИТЕ БЕЛГРАДСКИ ГОДИНИ (10)

Со Анте Поповски, пак, среќавањата беа почести. Во тоа време се запишав на постдипломски студии на факултетот во Белград и сѐ уште се опробував...

За коњот молња од Коњаре и за една Невена

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Денови на македонските музеи

Градскиот музеј од Крива Паланка претстојниот викенд ја организира манифестацијата „Денови на македонските музеи“, која ќе се одржи на 27 и 28 септември. Целта...

Првпат во историјата паралелен „нобел“ во Шведска

„Нова академија“ е основана за да се потсетат луѓето дека книжевноста и културата треба да промовираат демократија, транспарентност, сочувство и почит, без пристрасност и...

Пченка и пуканки за добро здравје

Пченката е билка што потекнува од Средна и од Јужна Америка. Се одгледува во умерени и топли делови од светот. Таа во голем дел...