6.8 C
Skopje
7.12.2019 - 16:15

Започнуваат 58-те „Струшки вечери на поезијата“

Градот Струга од денеска по 58. пат,до 26 август ќе биде сцена на една од најголемите и најпрочуени светски поетски манифестации, фестивалот „Струшки вечери...

Објавен избор драми на Османли

Книгоиздателството „ВиГ Зеница“ деновиве го објави изборот „Драми за Скопје 1 и 2“ на драмскиот автор, сценарист и прозаист Томилав Османли. Станува збор за...

Последни подготовки за „Ѕвездички“ во Прилеп

Привршуваат последните подготовки за 19-то издание на детскиот интернационален музички фестивал „Ѕвездички“, кој ќе се одржи во Прилеп на 12 и 13 октомври, во...

Петнаесет години соработка со „Ракатки“

„Колибри“ е постојан придружник на републичкиот детски литературен фестивал „Ракатки“ уште од неговите почетоци пред 15 години. Со радост ги објавуваме литературните творби на...

Низ страниците на македонската литература за деца

Мајчиниот јазик Јазикот на кој што зборуваме на кој мислиме и пишуваме - како кон него да се однесуваме, да го сакаме и чуваме? На јазикот треба да си...

Може ли да се регулира сајбер-војувањето?

Во сајбер-просторот, една иста компјутерска програма може да се употреби за добронамерни и за злонамерни цели, во зависност од целта на корисникот. Сето тоа...

Доброто и злото се два пола што не можат да се доближат

проф. д-р Кирил Темков Основните и суштински зборови во етиката се добро и зло. Околу нив се врти сѐ во етиката. Тие се основа на...

Филмовите на Полански и на Греј ги одушевија публиката и критичарите на Мостра

Големо внимание привлече и режисерката од Саудиска Арабија, Хаифа ел Мансур, која прави филмови за промените во саудиското општество, овој пат за жена што...

Ликовен камп „Вангел Коџоман“ во Струга и во Охрид

По тринаесетти пат во Струга и во Охрид се одржа ликовниот камп „Вангел Коџоман“. И овој пат 30 млади ликовни творци од земјава цртаа...

Забрана за патување на „Сончогледите“

Музејот на Ван Гог во Амстердам соопшти дека неговата верзија на славните „Сончогледи“ повеќе нема да може да патува, бидејќи процесот на реставрација на...