11.7 C
Skopje
16.10.2019 - 9:17

Истовари, не искрца!

Мирен семеен договор. - Злато, замисли да патуваме со брод и да се искрцаме на некој егзотичен остров. Сонце, јас и ти сами! Го бараме грешно...

Белата северна убавица

Еден од најинтересните и најнеобични жители на зоопаркот е белата мечка. Крај нејзиниот кафез речиси секогаш има најмногу посетители. Всушност, тоа не е обичен кафез...

Триесет години по смртта Мејплторп со изложба во „Гугенхајм“

Славниот музеј „Гугенхајм“ ги изложува делата на контроверзниот фотограф Роберт Мејплторп, а неговата љубов и муза, славната музичарка Пети Смит тврди дека баш тој...

Помошта е правење добро

проф. д-р Кирил Темков Една од најпознатите етички пораки на современото човештво, што може да се види на многу места, по ѕидовите, во книгите,...

И меѓу важните нешта, некои се најважни

проф. д-р Кирил Темков Покрај важните нешта, секогаш има нешто што е поважно и нешто што е најважно. Станува збор за оние нешта што имаат...

Шесто издание на „Виолин-фест“

На 12 јуни во Камерната сала на Македонската филхармонија во 20 часот ќе се одржи шестото издание на фестивалот на млади виолинисти „Виолин-фест“. На...

Заминување

Со реиздавањето на романот „Феликс“ на Вера Николова, темата за холокаустот на еврејскиот народ во Македонија, повторно станува достапна за нашите ученици. Авторката вели...

Поетско читање во Кичево

По повод Меѓународниот ден на жената, 8 Март, литературниот клуб „Китка“ од Кичево, вечерва, од 18 часот, организира трети литературни средби „Поетски ѕвезди“. На ова...

„Пред дождот“ – 25 години од Мостра

На 1 септември годинава се навршија 25 години од премиерното прикажување на дебитантскиот филм „Пред дождот“ на Милчо Манчевски на Филмскиот фестивал во Венеција,...