Митови за сексуалното насилство

Жена нападната во темна уличка е честа филмска сцена. Се тврди дека повеќето силувања се извршени од непознати лица. Други митови велат дека „вистинската“...

Фејсбук ќе направи уред за следење серии и емисии на вашиот телевизор

Уредот, наводно, интерно наречен „Рипли“, ќе биде оптимизиран за телевизиската платформа на Фејсбук „Вач“. Поставувачката кутија ќе ви овозможи да ги пренесувате видеата на...

Подготовка на приборот за риболов

Пред секое заминување на риболов, потребно е да се изврши проверка на рибарските стапови и на соодветниот прибор, кој рибарот го носи со себе....

Зошто не треба да јадете бананa за појадок?

Иако бананите ќе ви дадат краток набој на енергија, вие брзо ќе почнете да се чувствувате уморно и уште погладно од претходно. Тие се...

Човекот е оптоварен со медиуми и желба за себепромоција

Мислам дека успевам да го контролирам времето поминато надвор од фокусот кон работата, затоа што моите дела бараат преголема посветеност, вели авторот на хиперреалистичната...

Промовирана графичката новела „Хашиш“

Графичката новела „Хашиш“ на ликовниот уметник Ѓорѓе Јовановиќ, работена по текст на Анри Мишо, седмата книга од стрип-едицијата „Лифт“, на издавачката куќа „Темплум“, беше...

Омаж за Томе Арсовски и за Димитар Солев

Најавен како составен дел од годинашната програма на активности на НУБ „Климент Охридски “, неодамна во библиотеката, пред поголем број присутни, се одржа книжевен...

Романот „Нишан“ од Блаже Миневски објавен на бугарски

Реномираната софиска издавачка куќа „Изида“, во својата едиција „Европски роман“, поддржана од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија, го објави романот „Нишан“ на Блаже...

„Духовите на Африка“ во Музејот на Македонија

Изложбата од Музејот на африканската уметност во Белград поврзана со „Скопскиот џез-фестивал“ ќе биде отворена вечерва „Духовите на Африка: ритуална западноафриканска уметност“ е насловот на...

Тетки

Така ги знаев: тета Наца, тета Менка, тета Дитка. Сите три - благословени вдовици. Слаби како виљушки, бели како брашно: нивните ретуширани грчки профили од...