32.4 C
Skopje
19.8.2019 - 18:37

Споделената грижа е полесна за решавање

проф. д-р Кирил Темков Состојбите во животот често бараат луѓето да им посветат мисли, внимание и ангажман за нивно подобрување. Болестите, тешкотиите, сиромаштвото, страдањата, меѓусебните...

Наум Попески со награда за животно дело

Истакнатиот поет за деца Наум Попески, автор на околу 20 книги за најмладите читатели, како и на првиот бонтон за деца во земјава, е...

„Управило“ – изложба на Љубиша Камењаров

Во Мобилната галерија на Центарот за современи уметности, во Паркот на франкофонијата, вечерва, во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „Управило“, наменска, просторна, скулптурна...

Попуст не попус!

Јас сум невиден шетач. Особено во саботите, во некој трговски центар... Уживање! Ги вртам излозите, некогаш нешто купувам, некогаш само посакувам да имам нешто...

Глобални линии

Регионална премиера на „Македонисимо“ на Трпчески во Белград

Македонскиот пијанист Симон Трпчески на 23 декември ќе го претстави својот проект „Македонисимо“, заснован на традиционална етномузика, во Белград. Ова ќе биде прво претставување...

Од Пехчево до Венеција

Низ страниците на литературата за деца: „Слики од детството“ на Александар Кујунџиски Имаше пролетни и есенски денови во кои Багарица не надоаѓаше бескрајно лута...

Нафтените гиганти трошат милиони за „климатско лобирање“

Годишни суми што најголемите компании за нафта и гас ги потрошиле за лобирање против политиките за справување со климатските промени (во милиони долари) Петте најголеми...

Шестдневна ученичка дружба на Попова Шапка

Во рамките на проектот „Градиме мостови за заедништво“, деновиве на Попова Шапка, Детската амбасада за сите деца во светот организира зимски камп. Тоа беше...

На добрите луѓе секој човек им е ближен

проф. д-р Кирил Темков Блиските луѓе ги познавам и препознавам. Со нив ме поврзуваат контакти, со нив имам подолга или пократка врска, заеднички случки,...