4.3 C
Skopje
20.2.2020 - 10:50

Одлични реакции за романот „Нишан“ на Миневски во Полска

Преведувачката на романот, Милена Врба, во својата рецензија на порталот „Маѓепсани страници“ за преводот на романот „Нишан“ од Блаже Миневски, напиша дека е литературен...

Промоција на ликовно творештво на децата со посебни потреби

Со втората фаза од проектот на родители на деца со посебни потреби „Надеж“ од Кичево, во целост беше реализиран проектот „Поттикнување и промоција на...

Палави облачиња

Облачињата секогаш биле разиграни и весели. Го прескокнувале виножитото. Со Сонцето играле криенка, а тоа им се лутело,зашто не сакало да мижи! Најмногу сакале...

За Наумета од Наколец и за Наумка од Новаци

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Политичка фрагментација во Европа

Резултатите од неодамнешните шпански избори го потврдуваат трендот на политичка фрагментација во Европа. Расцепкувањето на европската политичка сцена го зголемува и економскиот ризик во...

Едноставен трик за одржување на цветовите на вашата орхидеја

Одгледувањето орхидеја што постојано ќе цвета е еден од најголемите предизвици на секој што дома има барем еден примерок од ова деликатно растение. Веќе знаеме...

Оружје за машко уништување

Нуклеарните оружја станаа симбол на машката моќ. Во изминатите неколку месеци, Ким Јонг и Трамп јавно се фалеа за „големината“ на нивните копчиња и...

Современиот Пират од Карибите против неправдите во светот

Лук не прави хумористични илустрации и карикатури. Неговите цртежи по правило секогаш се поврзани со неправдата во општеството. Прашањето на бегалците, поточно односот на...

Како да му дадете живот на таванот

Кога ви треба уште малку екстра простор за вашето семејство, нема потреба да се справувате со болниот процес на селење. Над вас се наоѓа...

Младите франкофони од ООУ „Гоце Делчев“ во Прилеп нижат успеси

На минатонеделниот регионален натпревар по француски јазик „Олимпијади 2018“, кој се одржа во ОУ „Даме Груев“ во Битола, а беше организиран од Здружението на...