Не можете да го соберете сето зло во еден филм

Современите интелектуалци од Источна Европа денес бараат одговори за некои црни дупки во поблиската историја на нивните општества. Романскиот режисер Жуде го прави тоа...

МОБ со „Севилскиот бербер“ во Стара Загора

На 4 декември, Македонската опера и балет ќе гостува во Стара Загора, Бугарија, со изведба на операта „Севилскиот бербер“ на Џоакино Росини, во режија...

Арапите полудеа поради 14-те фетуси на контроверзниот Хирст

Суперѕвездата на модерната уметност Демијан Хирст го откри контроверзното дело „Чудесно патување“, кое се состои од 14 огромни скулптури во различни фази на развој...

Кој се плаши од минотаур?

Петар Андоновски Требаше да купи волница. Мало, црвено, клопче волна. Уште пред две години кога се доселија во Ираклион на Крит, Елени секој ден бараше...

Регионална премиера на „Македонисимо“ на Трпчески во Белград

Македонскиот пијанист Симон Трпчески на 23 декември ќе го претстави својот проект „Македонисимо“, заснован на традиционална етномузика, во Белград. Ова ќе биде прво претставување...

Вештачка интелигенција во „тојота концепт и“ на патиштата од 2020 година

„Тојота“ ќе започне со интегрирање напредна технологија од полето на вештачката интелигенција во своите патнички автомобили од 2020 година. Наедно го претстави системот на...

Првото место за Роксана Венгјел од Полска, Марија Спасовска 12-та!

Настапот на Роксана беше многу впечатлив. Ѝ посакувам да реализира извонредна музичка кариера, која уште отсега го носи предзнакот интернационална, вели евровизискиот супервизор Јон Ола...

Отчука, не откуца!

Малку дијалог. - Пишуваш нешто? - Роман. - Одлично! А, до каде си?! - При крај. Уште да откуцам еден дијалог меѓу главниот лик и неговата жена. Доста...

Ја бидува за сe што е поврзано со музиката

Исидора Мирческа има седум и пол години и учи во ОУ „Кире Гаврилоски-Јане“ во Прилеп. Одлична ученичка е и оди во второ одделение. Таа е...

Не постојат пречки за креативноста и за хуманоста!

На фестивалот ќе настапат гости од Софија, Тузла, Призрен, Јагодина, Белград, Сараево, Охрид, Битола, Струмица, Ново Село и од Скопје Вратите на македонскиот народен театар...