4.3 C
Skopje
20.2.2020 - 10:47

Сказна за бебешкото чорапче

На новогодишната ноќ се собрале сите жители на дабовата шума на прослава. Малку пред полноќ дошла и самовилата облечена во златен фустан што раскошно...

Основци и лица со попреченост изработуваа новогодишни честитки

Светскиот ден на лицата со посебни потреби, 3 Декември, со заедничка работилница го одбележаа учениците од ОУ „Кузман Јосифоски-Питу“ и учениците од дневниот центар...

Кој владее со 21 век?

Глобалниот владетел би можел да биде држава, сојуз, коалиција од земји, голема идеја како демократија или авторитаризам, голема трагедија како нуклеарна војна или климатска...

Здравствени придобивки од краставицата

Освен хидратантни придобивки, краставицата нуди цел спектар здравствени бенефиции за целокупниот организам. Краставицата во нејзиниот состав е богата со билни состојки и антиоксиданти што...

Што е тоа мобилна архитектура?

„Ти си мобилна архитектура“ на Ирена Пејовиќ е осумдневен мултисензорен настан, кој ќе трае од 10 до 18 јули, во Музејот на современа уметност....

Технологија за безжично полнење постои, но дали е доволно добра?

Технологијата за безжично полнење, позната и како магнетна индукција е релативно нова функција за напојување „Ајфон“ и популарни телефони „Андроид“. Иако повеќето луѓе не...

Што се случи со војните за вода?

Прогнозите за големи конфликти за вода не се остварија. Но дали светот е подобар во распределбата на овој ресурс или е нешто друго во...

КОИ СЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРОЗНИ КЛАСИЦИ?, 2

Да се обидам најпрвин да одговорам како би се одредил поимот „книжевен класик“. Веднаш се поврзува со долготрајното влијание на неговото книжевно дело врз...

Направете им го летото подносливо на вашите миленици

Кога им е премногу топло, кучињата и мачките дишат гласно, со отворена уста и испружен јазик. Уште еден знак е доколку се потат на...

Конкурс за работилници за филм и театарска критика

Младински културен центар објавува конкурс за учесници за циклус работилници за филмска и театарска критика, како дел од проектот „Гледај.мк“. Работилниците ќе се реализираат...