Прибор за риболов на штука

Бидејќи риболовот на штуката обично трае само неколку часа и најчесто е еднодневен риболов, најдобро е да се одберат поквалитетни телескопски стапови, од кои...

Германски птичар со извонредни ловечки способности

На секој ловџија ова куче му служи и како личен чувар во ловот со извонредни ловечки способности, кое знае многу да „работи“ по ридовите,...

Однесувањето на ловџијата при лов

Ловот на дивата свиња секако дека не е едноставен процес. Ова диво животно многу брзо го насетува ловџијата и токму затоа тој мора да...

Лов на амур со помош на трска и трева

Ова претставува многу специфична техника на риболов, која бара стрпливост, а претежно се лови површински, иако може и длабински Tехниката на лов на амур со...

Сонот кај слатководните риби

Сомот е најзимогрижлив, шаранот се прекрива со дебел слој слуз, карашот се вовлекува во тиња Едно од посложените прашања што ги мачело ихтиолозите било однесувањето...

Лов на јазовец

Времето на неговиот лов е многу кратко. Во оние региони каде што е дозволен лов на јазовци, сезоната се отвора во втората половина на...

Завршија мрестот на крапот и ловостојот на Осломејско Езеро

Значајно е тоа што нивото на езерото цело време беше константно, што е еден од основните предуслови за успешен мрест на крапот Викендов заврши мрестот на...

Ловџијата треба да му посвети внимание на своето куче

Често се случува младите и неискусни ловџиски кучиња да бидат заробени во вода и со тоа да бидат изложени на опасност, ако притоа ловџијата не...

Поентер – куче што остава впечаток на сила и сигурност

Се одликува со изразито забележување, може да се адаптира на сите видови терен во шумата, па дури ако е тој и мочуриштен Се претпоставува дека...

Зошто рибарите претежно сакаат да ловат крап?

За да се улови крап, рибарот треба да осознае многу работи поврзани со него, за да не испадне на крајот дека со денови залудно...