16.1 C
Skopje
19.9.2019 - 2:38

Риболовот со мрежа постоел пред 29.000 години!

Присуството на јаглеродот C14 на рибарските мрежи откриени во областа Јеонсеон ја помести историјата на риболовот со помош на мрежа за 19.000 години Археолозите во...

Мозамбик водечка ловечка дестинација во светот

Доколку се суди според нивната популарност и посетеност од страна на ловџиите, по Мозамбик, следуваат Јужна Африка, Канада, Танзанија, Јужна Америка, Азија, Австралија, а...

Лов на деверика во топли услови

Кога времето е топло девериката се храни по цел ден, но најинтензивно од утро до пладне. Треба да се има предвид дека девериката е...

Ловството како можност за развој на туризмот

Ловниот туризам не е само составен дел на ловната економија туку истовремено и сегмент на туризмот како економска гранка со специфични карактеристики на побарување...

На што гризат најмногу рибите при крајот на летото?

Многу нови рибари со право се прашуваат на што гризе рибата најмногу при крајот на летото, оти секоја риба поинаку се однесува во различна...

Прибор за риболов на штука

Бидејќи риболовот на штуката обично трае само неколку часа и најчесто е еднодневен риболов, најдобро е да се одберат поквалитетни телескопски стапови, од кои...

Германски птичар со извонредни ловечки способности

На секој ловџија ова куче му служи и како личен чувар во ловот со извонредни ловечки способности, кое знае многу да „работи“ по ридовите,...

Однесувањето на ловџијата при лов

Ловот на дивата свиња секако дека не е едноставен процес. Ова диво животно многу брзо го насетува ловџијата и токму затоа тој мора да...

Лов на амур со помош на трска и трева

Ова претставува многу специфична техника на риболов, која бара стрпливост, а претежно се лови површински, иако може и длабински Tехниката на лов на амур со...

Сонот кај слатководните риби

Сомот е најзимогрижлив, шаранот се прекрива со дебел слој слуз, карашот се вовлекува во тиња Едно од посложените прашања што ги мачело ихтиолозите било однесувањето...