21 C
Skopje
22.10.2020 - 17:59

Шесто издание на „Виолин-фест“

На 12 јуни во Камерната сала на Македонската филхармонија во 20 часот ќе се одржи шестото издание на фестивалот на млади виолинисти „Виолин-фест“. На...

„Три дена култура“ се одржува онлајн

Организацијата на средношколците при СУГС ,,Никола Карев“, „Арт хаус Карев“, oваа година првпат го реализира средношколскиот фестивал ,,Три дена култура“ на социјалните мрежи насловен...

Маалските јунаци на Туфан и на Станишиќ (1)

Со книгата „Не ме давај ним“ на Тарик Туфан се сретнав благодарение на книжевниот фестивал „ПроЗа Балкан“, годишно среќавање на прозни автори од балканските...

Милан и Мишко

Ристо Лазаров Првпат го сретнав како Милан. Милан Ѓурчинов - авторитетен, еминентен проследувач на македонските литературни текови и угледен зналец на светската, особено на...

Хрват продава две платна за кои се тврди дека се на Пикасо

Платната ќе бидат изложени во Музејот на Мимара од 2 до 29 декември, а сопственикот, кој е анонимен, изјавил дека ако Хрватска не покаже...

Свеж прилог кон феминистичката теориjа на жанрот

 Во книгата е дадена нова перспектива во книжевно-теориското истражување на женското писмо и романот како книжевен жанр. Целта на книгата е да се разгледа...

Цртички

Подготвувајќи ги „222 антиупатства за лична употреба“, прибирајќи некои подзаборавени од нив по исто така подзабутани нотеси и тетратки на коцки, ќе наидев на...

Човечко хаику

Пет ноќи празен домот остарел цела една година. - Ме касна оса. - Кога? – Вчера. – Те боли? - Кога ќе ми текне. Сред голем град, бавча. Жубори фонтана. Ана пие...

Најинтересните предмети од Требениште, покрај златните маски

Во поставката се и сребрените ритони, односно рогови за консумирање вино, кои се произведувале во Мала Азија или тогашна Персија, тука е и исклучителното...

Вечер на саксофони во црквата „Света Софија“

Концерт што долго ќе се памети приреди „Бенсман саксофон квартет“, кој настапи на „Охридско лето“ со маестрално музицирање и со внимателно одбран репертоар. Вечерта...