31.5 C
Skopje
21.7.2019 - 15:21

Првата реченица е пресудна за книгата да добие читатели

Во првата реченица се содржи најмногу писателска пот, затоа што неа треба да ѝ се надоврзе сѐ друго. Таа е почеток и претходница на...

По 44 години Марина Абрамовиќ изложува во Белград

Долгоочекуваната ретроспективна изложба „Чистачот“ на Марина Абрамовиќ, една од најголемите светски уметници, ќе биде прикажана на домашната и на регионалната јавност во Музејот на...

Презентација на проект за унгарските музичари во Македонија

,,Унгарските музички уметници на македонската културна сцена“ е насловот на истражувањето што денеска, во 12 часот, ќе биде презентирано на универзитетот ЕФТА. Со него...

Јазикот на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (4) Една од најважните карактеристики на хипхопот е неговиот јазик (сленг, односно жаргон). Јазикот на хипхопот е сленговски, креативен и сликовит, понекогаш...

Трибун, хронистерик, кловн (1)

Писателот и власта. Слободата и стравот. За разлика од забележливиот, поотворено или поприкриено, заедничкиот вишок на суета, писателите меѓу себе се разнообразни човечки суштества,...

Дипломирав со детски игри и сакам и да завршам со нив

Костадин Танчев-Динка, графички дизајнер Првиот македонски уметник што целосно им се посветува на графиката и на применетата графика во земјава со свој пристап во...

Елементи на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (3) Основата на хипхопот ја сочинуваат четири елементи, без кои како култура тој не може да функционира: ем-си или оној што рапува,...

Дела на славниот Ајвазовски лежат на дното на Црно Море

Истражувачите веруваат дека во остатоците од потонат брод од 19 век, пронајдени близу Крим, лежат дела на славниот руски сликар Иван Ајвазовски, чии дела...

Сликарството на естетски и метафизички квалитет

(Константин Качев: Изложба на слики, галерија „Валер“ - Софија, 9 мај до 3 јуни) Рецензија Сликарството како свеченост на окото, леонардовски речено, тоа е ликовната арс...

Слики од моите белградски години, 18

- Видете колку е нежна, Александарр - ми ја покажуваше, којзнае по кој пат, гледајќи ја низ лупата кутрата Лубентина - маж ми ја...