16 C
Skopje
22.10.2020 - 17:08

„Македокс насекаде“ онлаjн

Единаесеттото издание на фестивалот „Македокс“ продолжува онлајн под мотото „Македокс насекаде“. Хибридното издание на фестивалот отвора можност филмовите да се гледаат не само за...

Хистерични машини привлекуваат внимание на „Риека 2020“

Иако станува збор за метални објекти, кои ги придвижува хидрауличен состав, однесувањето на овие роботи потсетува на живи организми и предизвикува силни чувствителни сензации Во...

Дистопиjата стана речиси помодарски жанр

Во таа своја книга, „Последниот маж“ (за свет во кој не се раѓаат машки деца), објавена минатата година, напишав дека светот неповратно ќе се...

Охридско хаику

Дупната топка. Никој да ја засолни пред летното сонце. Два рида фатиле поза згодна за „клик“ во езеро. На плажата, таа. И галеб. Се будам: мина полноќ. Се вкотвил галеб врз гума за пливање. Пристан...

Надреалистички колажи на Бурџу Мусли во МКЦ

Во МКЦ е отворена самостојна изложба на Бурџу Мусли насловена „Пургатори“. Мусли е визуелна уметница од Скопје и апсолвентка на Факултетот за ликовни уметности...

Музиката и театарот се храна за човечкиот дух и во кризни времиња

Затворено 60-то јубилејно „Охридско лето“ Со театарската претстава „Бог на масакрот“ во изведба на НУ „Турски театар“ Скопје, на сцената „Долни Сарај“ беше спуштена завесата...

Бенкси лансира спасувачки брод за бегалци во реална димензиjа

Уличниот уметник Бенкси направи неочекуван потег и лансира спасувачки брод за да помогне во спасувањето на бегалците во опасни ситуации во Средоземно Море. Како...

Потребни ни се сериозни и суптилни проучувачи на македонскиот jазик

Големата мисла на уште поголемиот Петре М. Андреевски треба да нè води воопшто, а особено во оваа „чудна“/пандемична 2020 година: „Без јазикот ќе си...

Конкурс за современи баjки од Македониjа

На конкурсот за „Современи бајки од Македонија“, кој започна на први јули и траеше до 17 август 2020 година, пријавени се 442 бајки од...

Бродвеj останува затворен до краjот на годината

Театарот „Бродвеј“ во Њујорк ќе остане затворен до крајот на годината, а многу претстави не очекуваат враќање на сцената до доцна зима или до...