16 C
Skopje
22.10.2020 - 14:19

Симон Трпчески настапи со „Њу Џерси симфони“ и со славната Шиан Жанг

Нашиот прославен пијанист Симон Трпчески реализира три концерти во Соединетите Американски Држави. Тој настапи со „Њу Џерси симфони“ и со прославената диригентка Шиан Жанг....

Катастрофи (1): Земјотрес

Земјотресот го затекнува додека е на море. Во Малинска, во хотел со голема камена тераса на која навечер се пее „Марина“ и се игра...

Изложба на графики од Симона Јакимовска во Прилеп

Денеска во 12.30 часот, во галеријата на ЦК „Марко Цепенков“, во Прилеп ќе биде отворена изложба на графики од уметницата Симона Јакимовска, која ќе...

Излезе романот „Луѓе без минато“ на Ивица Челиковиќ

Во издание на „Паблишер“ од Скопје, деновиве излезе од печат романот „Луѓе без минато“ на македонскиот писател Ивица Челиковиќ. Станува збор за роман за...

Промоција на книгата „21 зошто и само едно како“

Промоција на книгата „21 зошто и само едно како“ од Драгиша Ристовски Гилберт, издавач „Ад вербум“, ќе се одржи во „Салон 19,19“ во 19.19...

Дамиjан Хирст ги рашири крилjата

Уметникот Дамијан Хирст се приклучи на растечката армија на деца уметници во Велика Британија и создаде свое виножито - симбол за поддршка на британската...

Елементи на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (3) Основата на хипхопот ја сочинуваат четири елементи, без кои како култура тој не може да функционира: ем-си или оној што рапува,...

Графитите како дел од хипхоп-културата

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (7) Потеклото на графитите датира многу порано од појавата на хипхоп-културата во 1970-тите години. Всушност, за нив може да се каже дека...

Над 30 странски поети доаѓаат во Струга

Подготовките за 58-то издание на „Струшките вечери на поезијата“ се во завршна фаза. Покрај добитничката на „Златниот венец“, познатата романска поетеса Ана Бландијана, како...

Кинотека со опусот на Гапо во трка за престижна награда

Последното ДВД-издание на Кинотеката на Македонија - дигитализираниот долгометражен филмски опус на Бранко Гапо влезе во трка за меѓународната награда за најдобар ДВД-производ, која...