5 C
Skopje
15.11.2018 - 9:56

Промовирана графичката новела „Хашиш“

Графичката новела „Хашиш“ на ликовниот уметник Ѓорѓе Јовановиќ, работена по текст на Анри Мишо, седмата книга од стрип-едицијата „Лифт“, на издавачката куќа „Темплум“, беше...

Омаж за Томе Арсовски и за Димитар Солев

Најавен како составен дел од годинашната програма на активности на НУБ „Климент Охридски “, неодамна во библиотеката, пред поголем број присутни, се одржа книжевен...

Романот „Нишан“ од Блаже Миневски објавен на бугарски

Реномираната софиска издавачка куќа „Изида“, во својата едиција „Европски роман“, поддржана од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија, го објави романот „Нишан“ на Блаже...

„Духовите на Африка“ во Музејот на Македонија

Изложбата од Музејот на африканската уметност во Белград поврзана со „Скопскиот џез-фестивал“ ќе биде отворена вечерва „Духовите на Африка: ритуална западноафриканска уметност“ е насловот на...

Тетки

Така ги знаев: тета Наца, тета Менка, тета Дитка. Сите три - благословени вдовици. Слаби како виљушки, бели како брашно: нивните ретуширани грчки профили од...

Да опстоиш кај нас како автор е донкихотовски обид во континуитет

Кога сопствената земја те става на маргините, те третира како декор без никаква почит и достоинствена поддршка, очекувањата за реална квалитетна ликовна сцена се утописки,...

„Помалку е повеќе“ – концерт на пијанистката Дуња Иванова

В петок, во 20 часот, Музејот на Македонија ги отвора вратите за нешто поинакво. Пијанистката Дуња Иванова, во рамките на манифестацијата „Нов културен бран“,...

Кодексот на Да Винчи се враќа во Италија

Во престижниот музеј „Уфици“ во Фиренца, Италија, на 29-ти месецов ќе биде отворена изложбата „Кодексот Лајчестер на Леонардо да Винчи“, која ќе трае до...

Сликарот како романсиер

(Кон ,,Патување со Самаритен“ на Коле Манев, издание на „Магор“, 2018 г.) Ефтим Клетников Воопшто не е изненадување што Коле Манев, еминентен сликар (Бапчор, Егејска Македонија...

Со љубов и со лесно

„Поетиката на просторот“ на Башлар беше една од моите омилени лектири за време на студентските денови. Ги читав и ги препрочитував неговите огледи за...