16 C
Skopje
22.10.2020 - 17:05

Скопје – Братислава – Скопје

Меѓу сѐ уште живите, незамаглени слики од матурската екскурзија пролетта 1971-та, низ териториите на Средна Европа, сега, додека го читам романот „Кафе Хиена“ на...

Ни ја прикажа Македонија каква што не можеме ни да ја замислиме

Шиао Јанг, кинеска фотографка Пред да дојдам во Македонија, веќе имав посетено многу земји од поранешна Југославија, за фотографирање споменици. Македонија се наоѓаше на мојата...

Што е тоа мобилна архитектура?

„Ти си мобилна архитектура“ на Ирена Пејовиќ е осумдневен мултисензорен настан, кој ќе трае од 10 до 18 јули, во Музејот на современа уметност....

Маалските јунаци на Туфан и на Станишиќ (1)

Со книгата „Не ме давај ним“ на Тарик Туфан се сретнав благодарение на книжевниот фестивал „ПроЗа Балкан“, годишно среќавање на прозни автори од балканските...

Тишина во царството на вреваџиите

(За поетската книга ,,Мапа“ од Гојко Божовиќ, во издание на ,,Везилка 2011“) Ристо Лазаров Под благородната и раскошна сенка на угледната белградска издавачка куќа ,,Архипелаг“, една...

Теона Митевска со своj филм на Филмскиот фестивал во Солун

ТИФФ покани 11 режисери да снимаат 11 кратки филмови во нивните куќи, коментирајќи ја на тој начин новата реалност во која живееме сите. Главната...

Надахнати внатрешни патописи

(Славе Ѓорѓо Димоски, „Кумова слама“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2018) Од значење е што првото признание со името на Анте Поповски го доби токму Славе...

Со децении немаме филм на „Венецискиот филмски фестивал“

Откако Милчо Манчевски го освои „златниот лав“ во 1994 година за „Пред дождот“ и подоцна, во 2001 година, кога неговиот филм „Прашина“ го отвори...

Шесто издание на „Виолин-фест“

На 12 јуни во Камерната сала на Македонската филхармонија во 20 часот ќе се одржи шестото издание на фестивалот на млади виолинисти „Виолин-фест“. На...

Креативноста не може да се потисне, таа е во човековата природа

Абигејл Лејн, британска уметница Прекрасно е ако уметничкото дело се најде во приватна куќа во која луѓето што живеат таму изградат приватен однос со него,...