15.9 C
Skopje
25.2.2020 - 15:59

Промоција на „Сакам, значи постојам“ на Ана Јовковска

Издавачкиот центар „Три“ денеска, во 19 часот, ќе ја промовира новата книга „Сакам, значи постојам“ на новинарката и активистка Ана Јовковска. Промоцијата ќе се...

Визуелно-книжевен експеримент во „Гаврош“

Во кафе-книжарницата „Гаврош“, вечерва, со почеток во 20 часот, ќе се одржи првото издание на визуелно-книжевниот експеримент „Пиктографи 01“. Најавено е учество на илустраторот Ване...

Калуѓерка сликала во време кога тоа им било забрането на жените

Била жена што успеала да слика во време кога тоа им било забрането на жените. Покрај тоа, била и калуѓерка што родителите на 14...

Изложбата „Охрид/поглед од другата страна“ во Музејот на Македонија

Денеска, во 12 часот, во Музејот на Македонија ќе биде отворена изложбата „Охрид/поглед од другата страна“, во организацијата на Центарот за креативни индустрии НЕБО...

Георги Старделов – првиот македонски хуманист

Повторно некој божествен виор го донесе Старделов во Охрид. Тој толку жестоко се бореше за хуманизмот на нашето време, ги употреби сите свои таленти...

Маалските јунаци кај Туфан и кај Станишиќ, 3

Како тогаш писателите, во случајов Туфан и Станишиќ, успеваат да се изборат за книжевната автономија на своите текстови наспроти несомненото влијание на филмот? Треба да...

Сѐ повеќе жени и кај нас застануваат на диригентскиот пулт

Помина еден век откако Дам Етел Смит го создаде Маршот на жените (1911 г.), дело што го диригираше во својата ќелија во затворот „Холовеј“,...

Експертите потврдија: Мрачниот автопортрет од Осло е дело на Ван Гог

Трогателен приказ на ментална болест... Вака стручњаците го опишаа мрачниот автопортрет од галеријата во Осло и потврдија дека навистина се работи за дело на...

Тишина во царството на вреваџиите

(За поетската книга ,,Мапа“ од Гојко Божовиќ, во издание на ,,Везилка 2011“) Ристо Лазаров Под благородната и раскошна сенка на угледната белградска издавачка куќа ,,Архипелаг“, една...

Изведба на балетската претстава „Есмералда“

Националната опера и балет го најавува еден од бисерите на балетската уметност, „Есмералда“ на Чезаре Пуњи, овој пат со две изведби на 31 јануари...