Изложбата на Кралската академија во Лондон одбележува 250-ти јубилеј

Британскиот уметник Грејсон Пери е главен координатор на годинашната 250-та изложба на Кралската академија на уметноста во Лондон, која собира над 1.300 дела на...

Во Бугарија го имаат „Остен“, а ние го рециклиравме

Светската галерија на карикатури одбележува 50 години постоење, а првиот човек на „Остен“, Мице Јанкуловски, очекува Скопје да го добие и најатрактивниот музеј на...

Асгар Фархади е претседател на жирито во Сараево

Организаторите на 24-от „Сараево филм фестивал“ објавија дека еден од најзначајните филмски творци на денешницата, двократниот оскаровец Асгар Фархади, ирански режисер и сценарист, ќе...

Театарот ме плени од првиот момент

Петар Арсовски е актер без кој е апсолутно незамисливо да се зборува за македонскиот современ театар. Даровит, работлив, посветен тој умее да се фати...

Да се твори е вистинско задоволство

За долгогодишното искуство и фанатичната посветеност во создавањето на музиката, особено во театарот, композиторот Љупчо Константинов е исто така добитник на наградата за животно...

Етно-збирка од непроценлива вредност во Бабино

Во куќата на Стево Степановски се изложени околу 120 предмети Иако денес во селото Бабино има само тројца постојани жители, сепак, со помош на вредните...

Промоција на „Одбројување“ во Битола

Романот „Одбројување“ на Фросина Пармаковска, добитничка на наградата „Роман на годината“ за 2017 година, ќе биде промовиран денеска во присуство на авторката, со почеток...

Роберт Индијана – креатор на најпознатата скулптура на светот

Работел и како театарски сценограф и костимограф. Бил ѕвезда на Ворхоловиот филм „Јади“ (1964 г.) на кој 45 минути јаде една печурка, а една...

ПИСМО (1)

Актерот Петар Арсовски и композиторот Љупчо Константинов, за својата предадена работа во театарот, добија награди за животно дело на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Драги...

Крушевскиот вселенски брод меѓу најчудните градби во светот

На списокот на „Архитектура и дизајн“ крушевскиот споменик е рангиран на 4-то место. На првото е зградата позната како „Потеклото на жирафата“ што се...