-4 C
Skopje
19.1.2019 - 8:07

„Македокс“ – еко-доку филмски маратон во Струга

Фестивалот „ДримОН“ е последната станица на деветтото патувачко кино по прикажувањето документарци во Ташмаруништа, Радожда, Мали Влај Вечерва во Струга, во 22 часот, во рамките...

Промоција на нова книга на Јовица Ивановски

„Остави ме да си доиграм“ е насловот на новата четиринаесетта по ред, книга поезија на Јовица Ивановски, која во издание на „Или-или“ вечерва во...

Најголемата слика на Модиљани продадена за 157 милиони долари

Делото на сликарот Амедео Модиљани, „Лежечки акт (на лева страна)“ од 1917 година, беше продадено за 157,2 милиони долари на аукција во аукциската куќа...

Антологија на песни посветени на поетесата Даница Ручигај

„Недореченост, о проклета да си“ е насловена антологијата на апесни посветени на Даница Ручигај, првата македонска поетеса и основоположничка на т.н. женско писмо во...

Предавање со џез-музичарот Тони Китановски во Музејот на Македонија

Денес напладне, во киносалата на Музејот на Македонија, џез-музичарот Тони Китановски ќе одржи предавање во рамките на поставената изложба „Духовите на Африка“. Предавањето насловено...

Уметникот како активист – слободен или мобилизиран граѓанин?

Во обид да се проникне помеѓу естетското и политичкото, барајќи полни семантички вредносни вертикали во уметничката продукција, која сепак ќе сноси општествена одговорност, на...

Делата на венецијанскиот сликар Тинторето во Дуждевата палата

Во Дуждевата палата во Венеција е отворена изложбата „Тинторето, Питоре Венециано (1519-1594)“, која ќе трае до 6 јануари 2019 година. По повод 500 години...

Несреќна случка

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Билјана Стевковска-Савиќ Секое случување е симбол, и бидејќи е тој во своето претставување совршен по себе,...

Кинотека со опусот на Гапо во трка за престижна награда

Последното ДВД-издание на Кинотеката на Македонија - дигитализираниот долгометражен филмски опус на Бранко Гапо влезе во трка за меѓународната награда за најдобар ДВД-производ, која...

„Реалисти“ на Јаниќијевиќ во МНТ

Во рамките на Деновите на српската култура во Македонија, утре и задутре, од 20 часот, премиерно на сцената на Македонскиот народен театар ќе биде...