1 C
Skopje
16.1.2019 - 20:05

Современиот Пират од Карибите против неправдите во светот

Лук не прави хумористични илустрации и карикатури. Неговите цртежи по правило секогаш се поврзани со неправдата во општеството. Прашањето на бегалците, поточно односот на...

Фестивалот на античка драма се враќа во Стоби

На сцената на амфитеатарот во древниот антички град Стоби, од 19 до 29 јули, ќе се одржи 17-от интернационален фестивал на античка драма „Стоби“,...

Јоко Оно ги повикува жените на учество во проект за „Октобарски салон“

Во рамките на 57-от „Октобарски салон“, најголемата регионална изложба на современа уметност, која ќе се одржи во Белград, под наслов „Чудо на какофонијата“, од...

Лукаш

Доста одамна, кога го запознав Лукаш, тој се обидуваше, многу несмасно и многу упорно, да се симне по стрмите скали во зградата на ул....

Првпат во историјата паралелен „нобел“ во Шведска

„Нова академија“ е основана за да се потсетат луѓето дека книжевноста и културата треба да промовираат демократија, транспарентност, сочувство и почит, без пристрасност и...

Скица за портрет на Стефан Хаџи-Николов

Сликарот Стефан Хаџи-Николов е благороден, спокоен и питом човек, кој во уметноста, меѓутоа, освен што овие својства ги вградува во сликите, покажува очигледна склоност...

Што е тоа мобилна архитектура?

„Ти си мобилна архитектура“ на Ирена Пејовиќ е осумдневен мултисензорен настан, кој ќе трае од 10 до 18 јули, во Музејот на современа уметност....

Гран при за „Кружно патување на монахот“ во Поградец

Новиот анимиран филм од трилогијата „Кружно патување“, со наслов „Кружно патување на монахот“, во режија на Жарко Иванов, викендов ја освои наградата за најдобар...

За книгата „Океан од слики“ на Томислав Османли

(Скопје: „Авант прес“, 2018) Најновата прозна книга на Томислав Османли, „Океан од слики“ (раскази и каприча), е компонирана како своевиден меланж од постапки, жанрови и...

Потсетник на нашите лудости и радости

По триумфалниот настап на интернационалниот театарски фестивал во Лион со перформансот „Фаличниот месечар и змијата сребренеат во ноќните игри“, кога креативната дружина „Ситуакција“ го...