Филмовите на Манчевски на фестивали во Европа и во Азија

И покрај ограничувањата поради пандемијата, филмовите на Милчо Манчевски продолжуваат да го наоѓаат патот до интернационалната публика. „Врба“ на Манчевски ја имаше романската премиера...

Антологија на поезија од македонски автори во странство

Автор на изборот и на обемниот поговор е Васил Тоциновски. Во овој избор, прв од ваков вид кај нас, се застапени 78 автори од...

„Патиштата на хероите“ на МНТ доби европски пари

Проектот „Патиштата на хероите“ на Македонскиот народен театар, кој се занимава со откривање и поддржување на поединците чија еколошка свест придонесува за позитивни општествени...

Читателска азбука

За „(Калеидо)скопските шеми“ на Љубомир Грбевски-Џери Aпла штосно, акустично, акробатично, Бајковито, блескасто, брзозборно, Ведро, ветровито, весело, Громко, грижливо, гребливо, Дирекно, дарежливо, другарско, Еуфорично, егзотично, ем емпатично, Жешко, жуборливо, жиш, Зафркантско, забавно, занаетско, Ѕиркачко,...

„Лудвиг“ – роман за писателот меѓу два милениуми (2)

Романот „Лудвиг“ е објавен во 2007 г., го преведов на македонски во 2011 г. Во тие години постмодернизмот беше убедливо докажан во светската, балканска...

Празник во обилната отсутност

Кон збирката поезија на Бранко Цветкоски, „Од исто тесто“, Скопје, 2020 г. Рецензија Најновата книга поезија на Бранко Цветкоски, „Од исто тесто“, носи спрегнат, повеќеслоен, возбудливо...

Светска премиера на „Галаксиjата Андромеда“, чиj копродуцент е Македониjа

Објавена селекцијата за „Срцето на Сарaево“ „Сараево филм фестивал“ (СФФ) од 14 до 21 август ќе прикаже 49 филма во натпреварувачките програми на игран, документарен,...

Без уметност немаше да биде лесно седењето дома

Горан Костовски, графички дизајнер Делата на графичкиот дизајнер и уметнички директор Горан Костовски-Индог секогаш се во функција на некаква помош или пренесуваат порака, а за...

„Лудвиг“ – роман за писателот меѓу два милениуми (1)

При крајот на 1970-тите, кога дипломирав на светска книжевност, навистина бев заведен од постмодернизмот, убеден дека се случува голем подвиг на полето на литературата,...

Излезе „Медитерански есеи“ на Разме Кумбароски

Најновата книга есеи, теорија и критика со наслов „Медитерански есеи“ на Разме Кумбароски излезе деновиве од печат. Кумбароски е автор на над триесет книги...