17.5 C
Skopje
16.7.2019 - 23:25

Наставникот треба да ја стимулира желбата кај учениците за учење

Со сите мои активности настојувам да ја исполнам мисијата на еден учител просветен работник да продуцирам кадри, кои со своите стекнати знаења и вештини...

Магијата на детството – инспирација за креативно творештво на три млади авторки

Проектот е реализиран во текот на учебната 2017/2018 година, на часовите во „Арс вивенди“, студио за креативно пишување, под менторство на Дијана Петкова Со неодамнешната...

Во скопското ООУ „Блаже Конески“ одбележен Денот на мајчиниот јазик

Иднината е во нашите деца и ученици, тие треба да го продолжат патот на нашите дедовци и прадедовци, да го негуваат и зачуваат македонскиот...

Биљана, не Билјана

Зборуваме македонски со Владо Димовски (47) Еве еден договор. На сцената се осмоодделенците од едно скопско основно училиште. - Ајде да се преброиме! Значи, јас, Владо...

Концерт што ги обедини сите млади музичари од Кавадарци

На радост на голем број млади таленти од Кавадарци и од околината, сѐ уште живее една прекрасна традиција, која остава посебна светлина на божиќните...

„Патување со Големата мајка“ – изложба на детски ликовни творби

Во Музејот на градот Скопје , во рамките на „Скопско лето“, неодамна беше отворена изложбата „Патување со Големата мајка“ - ликовни творби на петгодишни...

Втора награда за Сара Блажеска на пијано-натпревар во Србија

Сара Блажеска е ученичка во основното музичко училиште „Ордан Михајлоски-Оцка“ во Прилеп во класата за пијано, кај професорот Игор Николоски. Деновиве таа од Врање,...

Усогласиме, не ускладиме!

Девојките и момчињата, кога станува збор за летниот распуст, веќе се во завршни преговори и подготовки. Ленче и Миле… телефонски разговор. - Миле, мора да ги...

„Авантурите на Ела Вилсон“ – прв роман на тинејџерката Нина Насеска

Младата авторка преку дејството нѐ пренесува во 19 век и многу динамично ги презентира предизвиците на малото храбро девојче Ела Вилсон Нина Насеска, 16-годишна гимназијалка...

Водилка во моето творење секогаш беа децата

Во Спомен-куќата на Неделковски на денот на 77-годишнината од неговата смрт се одржа поетско читање на кое настапија неколкумина писатели од Велес, а им...