7 C
Skopje
12.11.2018 - 19:24

Од обичното посјајно е духовното злато!

Срцето е богатство што не се продава и не се купува - туку се подарува. Гистав Флобер, француски писател Има едно материјално нешто што сите го...

Наместо завршна приредба – филм за песната „Благуњо дејче Пожаранче“

Наставничката Даниела и нејзините 32 ученици, дел од родителите и неколкумина надворешни соработници, филмот насловен „Еден дн на мицајте трмќе у амзо време“, што...

Олег Најдовски награден на меѓународниот музички натпревар „Арт ин Велес“

Мирјана Мукаетова Младиот кларинетист Олег Најдовски од Кавадарци продолжува да жнее награди на државните и меѓународните натпревари на млади музичари. Крајот на учебната година тој...

„Везеница“ од реченици што милуваат и умни мисли кажуваат

Новата книга на познатиот македонски писател за деца Стојан Тарапуза, која неодамна излезе од печат како издание на издателството „Матица“, содржи педесетина прозни текстови...

Мерата никому нема да му создаде мака

Луѓето меѓусебно треба да се однесуваат така што од пријателите нема да создаваат непријатели, туку непријателите ќе ги претвораат во пријатели. Старохеленски мудрец Питагора проф. д-р...

Ликовен камп „Вангел Коџоман“ во Струга и во Охрид

Детскиот ликовен центар по 12-ти пат го организира традиционалниот ликовно-образовен камп „Вангел Коџоман“, кој се одржува од 23 до 30 јуни во Струга и...

Четврта Младинска керамичка работилница во селото Вранештица

Деновиве во најгрнчарското село во Македонија, Вранештица, се одржува четвртата Младинска керамичка работилница, на која творат учениците од ДСУ „Лазар Личеноски“ од Скопје и...

Магијата на детството – инспирација за креативно творештво на три млади авторки

Проектот е реализиран во текот на учебната 2017/2018 година, на часовите во „Арс вивенди“, студио за креативно пишување, под менторство на Дијана Петкова Со неодамнешната...

Со меѓусебното разбирање сѐ е полесно!

проф. д-р Кирил Темков Јас сум оптимист затоа што знам, верувам дека сѐ може да биде подобро и дека ќе надвладеат добрите луѓе и правилните...

„Авантурите на Ела Вилсон“ – прв роман на тинејџерката Нина Насеска

Младата авторка преку дејството нѐ пренесува во 19 век и многу динамично ги презентира предизвиците на малото храбро девојче Ела Вилсон Нина Насеска, 16-годишна гимназијалка...