Младите градители го изградија „Снежен град 2019“

Традицијата долга 42 години сѐ уште живее. Младите скулптори од цела Македонија на снежните падини на Попова Шапка цела недела го градеа „Снежен град 2019“....

Чушкопилето Пеј-Пеј и чушкомачорот Коте

Денеска ви претставуваме извадок од краткиот роман за деца „Не паркирај гаража“ на писателот Трајче Кацаров, добитник на наградата на Друштвото на писателите на...

Трибина за детска литература во библиотеката „Браќа Миладиновци“

Во организација на ЈУ градска библиотека „Браќа Миладиновци“ - Скопје, на 28 февруари, четврток, со почеток во 11 часот, ќе се одржи трибина посветена...

Не лепак, туку лепило

Маре и Лиле кај Маре, дома… - Не знам што да правам. Имам две понуди за летување. Едната од Стево, другата од Младен. Овој, Младен...

Наша трајна обврска е да го чуваме мајчиниот јазик

Со литературно читање на домашни поети и на ученици од две основни училишта, „Христо Узунов“ и „Санде Штерјоски“, во Центарот за култура во Кичево,...

Единствен услов за успешен наставник е љубовта кон професијата

Да се биде прогласен за наставник на годината за мене претставува огромна чест, а наедно и признание за изминатите 17 години вложен труд и...

Средното училиште „Васил Антевски-Дрен“ вклучено во проект на „Еразмус+“

Нашиот нов проект има цел да ја користи обединувачката моќ на уметноста, на тој начин актуализирајќи ги заборавените културни вредности и обележја, со подигнување...

Позитивниот однос значи на животот да се гледа со радост

проф. д-р Кирил Темков Основното за секого е тоа што постои. Но најумните луѓе секогаш посочувале дека е важно човековото постоење да биде човечно, животот...

На 14 февруари во мојот роден крај традиција е стара, секој лозар ножици да...

На конкурсот пристигнале 68 песни од 53 автори, од кои дури 44 на ученици во основните училишта Поетскиот клуб „Тиквешки цветови“, во соработка со домот...

Ајде да читаме и да раскажуваме заедно

„Ајде да читаме и да раскажуваме заедно“ е мотото на читателската работилница наменета за деца од предучилишна и училишна возраст, која наскоро ќе биде...