11 C
Skopje
21.9.2018 - 6:31

Еко-дете

Познавам еден Мете тој е еко-дете. Ви кажувам на глас, еко-дете посакав да станам и јас. Да го прашам отидов кај Мете што треба да правиш за да станеш еко-дете. - Кога вода...

Еко-книга е книга што расте

На една од страниците на книгата ќе наидете на цвет од хартија. Во него има семиња од петунија и пркос и треба само да...

Лирски песни за родното Вевчани

Освен што пишува, Илија во слободно време слика, изработува мозаици, се занимава со резбарство и наскоро планира да ги изложи сите свои ракотворби Стојан Кукунешоски Во...

Заврши четвртата смена од летниот камп по веронаука во Рајчица

Во манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во селото Рајчица, кај Дебар, заврши четвртата смена од годинашниот летен камп по веронаука. - Гости во монашката обител на...

Поставено спомен-обележје на куќата на писателот Ванчо Николески

Во селото Црвена Вода, Дебарца, на родната куќа на истакнатиот македонски писател за деца Ванчо Николески (1912-1980) неодамна беше поставено спомен-обележје во негова чест....

Цел живот посветен на децата

Познатиот балкански писател за деца Љубивое Ршумовиќ (79) почнал да пишува уште како основец, во родниот Љубиш. Се школувал во Чаетина, Ужице и во...

Не отисок , туку отпечаток

Ви зборуваме македонски приказнички. За волкот и за овцата. - Овчичке, извини вака, ама не знам чиј е овој отисок, овде. Ај, види и кажи...

Споделената грижа е полесна за решавање

проф. д-р Кирил Темков Состојбите во животот често бараат луѓето да им посветат мисли, внимание и ангажман за нивно подобрување. Болестите, тешкотиите, сиромаштвото, страдањата, меѓусебните...

За седум дена младите творци направија шарен венец од прозни и поетски творби

Во различни денови дел од своето творештво претставија писателите Пунторие Муча-Зиба, Анета Велкоска, Виолета Ѓуровска, Ванчо Полазаревски и Сузана Мицева, а манифестацијата со литературна...

„Патување со Големата мајка“ – изложба на детски ликовни творби

Во Музејот на градот Скопје , во рамките на „Скопско лето“, неодамна беше отворена изложбата „Патување со Големата мајка“ - ликовни творби на петгодишни...