Децата со цртежи се враќаат назад во времето

Едукативен проект на Археолошкиот музеј во Скопје По прогласувањето на пандемијата на коронавирусот, комуникацијата со пошироката јавност се одвива исклучиво преку социјалните мрежи. Токму затоа...

Балони, видео и екопораки, музика и многу желби за успешна иднина

И покрај тоа што деветтоодделенците го завршија образованието следејќи онлајн настава и на училиште дојдоа само да си ги земат свидетелствата, во училиштата низ...

Отсекогаш ме интересирало што се крие зад аголот

Таленти: Петар Пројкоски, полуматурант во ООУ „Владо Тасевски“ во Скопје Меѓу освоените педесетина награди најблиску до срцето ми се првото местo на првиот државен натпревар...

Наградени творби на креативниот повик нa „Колибри“ до учениците од цела Македонија

Мојот јазик - тоа сум јас Тогаш, во тоа дамнешно време, кога светите Кирил и Методиј кроеле писмо со знак за секој глас со мисловна игла врела, и ја...

Зелена оаза за првачињата од ОУ „Св. Климент Охридски“ во Драчево

Основното училиште „Св. Климент Охридски“ од Драчево, во близината на Скопје, има долга традиција на негување зелен и расцветан училиштен двор, со што и...

Нема подобар лекар друг од д-р Овошје и д-р Зеленчук!

ПЕСНИ КРАТКИ - ЗА ПЛОДОВИ СЛАТКИ! (14) Овошје за кое многумина мислат дека е зеленчук, тркалезно, црвено и неопходно за летна салата. Можеби ви е...

Да им покажеме на децата дека читањето е пријатна активност

Од мој агол: Вера Искова, библиотекарка Читањето ја развива емпатијата. Сочувствувањето со туѓата радост, болка, страв… облагородува, хуманизира, ја негува детската душа, лек е за...

Јуни во градината на тетка Розе

ЕКОКАТЧЕ СО ВИКИ И СО ВЛАТЧЕ Слезе јуни во градината, а летното ветре ги заниша црвените булки во житата. Дојде долгоочекуваниот летен распуст. Летните денови...

Смел е оној што не се плаши да направи добро дело

Етика за млади проф. д-р Кирил Темков Колку е подобро кога се покажуваат храброст и решителност отколку страшливост и малодушност! Храброста значи отворено да се реши...

Лана, Адријана и Кристијан од Австралија ги поздравуваат другарчињата во Македонија

Гостин-уредник: Наум Попески Времето брзо минува, па и оваа пандемија ќе мине и ќе дојде идното лето, па ете сме ние во нашата убава земја...