11.5 C
Skopje
26.3.2019 - 16:17

Британските училишта го воведуваат предметот свесност

Учениците во Велика Британија веќе учат математика, наука и историја, но стотици училишта се подготвуваат да ја прошират традиционалната наставна програма со новиот предмет...

„Везеница“ од реченици што милуваат и умни мисли кажуваат

Новата книга на познатиот македонски писател за деца Стојан Тарапуза, која неодамна излезе од печат како издание на издателството „Матица“, содржи педесетина прозни текстови...

Христијан Славкоски ниже награди на натпревари по математика

Ако за повеќето ученици во земјава математиката е табу-тема, за матурантот од кичевската гимназија „Мирко Милески“, Христијан Славкоски, таа е најомилен предмет. Љубовта кон...

Испраќајте литературни творби за „Ракатки 2019“!

Фестивалскиот одбор на републичкиот детски литературен фестивал „Ракатки“ - Скопје распишува КОНКУРС За најдобри литературни творби на „Ракатки 2019“ 1. Темата на годишниот конкурс е „Хуманоста, слогата...

Весело и шарено на Детскиот карневал во Струмица

Околу три илјади дечиња во неделата претпладне продефилираа на плоштадот „Гоце Делчев“ во Струмица на Детскиот карневал што се одржува на празникот Прочка. Со...

Пријателството е украс на човековиот живот

проф. д-р Кирил Темков Кога старите народи и филозофи барале кое е најважното човечко суштество за возрасниот човек, тие кажувале дека тоа е пријателот. Секако,...

Позитивниот однос значи на животот да се гледа со радост

проф. д-р Кирил Темков Основното за секого е тоа што постои. Но најумните луѓе секогаш посочувале дека е важно човековото постоење да биде човечно, животот...

„Oбоени спомени“ – прва интерактивна едукативна боенка за Македонија

„Oбоени спомени“ (Colored Memories) е прва интерактивна едукативна боенка за Македонија, која содржи 59 илустрации, поддржани со текст на македонски и на англиски јазик,...

Прва трка и прво место во планински маратон за Викторија Николоска

На штотуку одржаната трка во планински маратон во околината на Кичево, младата седумнаесетгодишна Викторија Николоска од овој град, го освои првото место во јуниорска...

Истовари, не искрца!

Мирен семеен договор. - Злато, замисли да патуваме со брод и да се искрцаме на некој егзотичен остров. Сонце, јас и ти сами! Го бараме грешно...