Воспитувањето подразбира почитување на детето!

Како наставничка по македонски јазик и литература им ја всадувам љубовта кон книгата на моите ученици, вели Китанова Од мој агол: Ленче Китанова, наставничка по...

Нема подобар лекар друг од д-р Овошје и д-р Зеленчук!

Едноставно летото не може да се замисли без сочните лубеници начичкани со црни семчиња во внатрешноста. Иако е блага, а обично благите плодови ги...

Дојдоа и фламинга

Од творештвото на писателот Васил Мукаетов Шарена група Розови фламинга, веќе е кај нас. Стигна. Не сме изненадени, сите се лични. Ова ти биле птици егзотични. Ретки во светот. Со други зборови, прв пат гости...

Децата со цртежи се враќаат назад во времето

Едукативен проект на Археолошкиот музеј во Скопје По прогласувањето на пандемијата на коронавирусот, комуникацијата со пошироката јавност се одвива исклучиво преку социјалните мрежи. Токму затоа...

Балони, видео и екопораки, музика и многу желби за успешна иднина

И покрај тоа што деветтоодделенците го завршија образованието следејќи онлајн настава и на училиште дојдоа само да си ги земат свидетелствата, во училиштата низ...

Отсекогаш ме интересирало што се крие зад аголот

Таленти: Петар Пројкоски, полуматурант во ООУ „Владо Тасевски“ во Скопје Меѓу освоените педесетина награди најблиску до срцето ми се првото местo на првиот државен натпревар...

Наградени творби на креативниот повик нa „Колибри“ до учениците од цела Македонија

Мојот јазик - тоа сум јас Тогаш, во тоа дамнешно време, кога светите Кирил и Методиј кроеле писмо со знак за секој глас со мисловна игла врела, и ја...

Зелена оаза за првачињата од ОУ „Св. Климент Охридски“ во Драчево

Основното училиште „Св. Климент Охридски“ од Драчево, во близината на Скопје, има долга традиција на негување зелен и расцветан училиштен двор, со што и...

Нема подобар лекар друг од д-р Овошје и д-р Зеленчук!

ПЕСНИ КРАТКИ - ЗА ПЛОДОВИ СЛАТКИ! (14) Овошје за кое многумина мислат дека е зеленчук, тркалезно, црвено и неопходно за летна салата. Можеби ви е...

Да им покажеме на децата дека читањето е пријатна активност

Од мој агол: Вера Искова, библиотекарка Читањето ја развива емпатијата. Сочувствувањето со туѓата радост, болка, страв… облагородува, хуманизира, ја негува детската душа, лек е за...