11.5 C
Skopje
25.5.2019 - 9:30

Талентот и желбата за пишување растат заедно со децата!

Желбата на иницијаторот, писателот Горјан Петревски, оваа манифестација да стане републичка е на добар пат да се оствари в година, со поддршка од локалната...

Британските училишта го воведуваат предметот свесност

Учениците во Велика Британија веќе учат математика, наука и историја, но стотици училишта се подготвуваат да ја прошират традиционалната наставна програма со новиот предмет...

Тајниот инструмент

Што е ова? Ваков инструмент не сум видел, не сум чул, шепотеше Сергеј. Морам утре да ја прашам мама. Таа сигурно знае. Полека се врати...

Една поинаква приказна за волкот и за лисицата

Ах, таа лисица!... Не дека не е лична, не дека не е итра, не дека не е... Но, мора да признаете дека многу ја...

Наградата – најдобар јуниор во земјава, поттик за нови успеси

Таленти: Марко Стоилковски (13) - тенисер од Куманово Тринаесетгодишниот кумановец Марко Стоилковски веќе почна да ги чувствува добрите страни на макотрпното, повеќегодишно занимавање со тенис....

Екокатче во училишниот хол во ОУ„К.Ј. Питу“ – Кичево

За да го доловат есенскиот амбиент и во сопственото училиште, учениците и нивните наставници од ОУ„К.Ј. Питу“ - Кичево создадоа екокатче во училишниот хол,...

„Тајната на црвената гума“ од Вера Андон

Во издание на „Просветно дело“ деновиве од печат излезе една многу симпатична и оригинална книга. А што ја прави посебна? Тоа што сите илустрации,...

Наша трајна обврска е да го чуваме мајчиниот јазик

Со литературно читање на домашни поети и на ученици од две основни училишта, „Христо Узунов“ и „Санде Штерјоски“, во Центарот за култура во Кичево,...

Околу 600 деца од Србија се дружеа со поетот Филип Димкоски

Во Србобран, учениците од ОУ „Јован Јовановиќ-Змај“ и наставничката Снежана Станојев сакаа да научат што повеќе нови зборови на македонски јазик, а цвеќето што...

Пијано-маратон на прилепските таленти

„Пијано-маратон 2018“ одржаа неодамна ученици од класaта по пијано од ОМУ „Ордан Михајлоски-Оцка“. На двочасовниот маратон, во фоајето на НУЦК „Марко Цепенков“, настапија 39...