23.7 C
Skopje
19.5.2019 - 17:23

За Илија од селото Илино и за змејот Игон

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Штеди, креирај, победи

Креативен конкурс за почиста животна средина Октомври е месец на штедењето. По тој повод, Шпаркасе банка и „Пакомак“ го организираат големиот креативен конкурс „Штеди, креирај, победи“. Бидете...

Сите сме различни, но прекрасни!

Секој треба да се прифати онаков каков што е, а не да постои секундарна дискриминација поради изгледот или поради некои други причини, вели Марија...

Со својата креативност ги радува децата

Од бележникот на Бисера Димеска Бисера Димеска пишува поезија, драмски текстови и раскази за деца што ги објавува во различни списанија за најмладите. Некои од...

Тринаесетта завршна изложба на ликовното студио „Арс вивенди“

Тринаесеттата завршна изложба на ликовното студио „Арс вивенди“ се одржа неодамна во домот на културата „Кочо Рацин“ во Скопје. Во убавиот простор на галеријата...

Секогаш го пронаоѓам и истакнувам најдоброто кај другите

Наставник на годината за 2017/2018 година: Лидија Михајловска (5) Во овој број ви ја претставуваме м-р Лидија Михајловска, педагог во ОСТУ ,,Наце Буѓони“ во...

Избрани најдобрите просветни работници

На петти октомври, по повод Светскиот ден на учителот, во Занаетчискиот дом во Куманово се одржа свечена академија на која им беа врачени наградите...

Магијата на детството – инспирација за креативно творештво на три млади авторки

Проектот е реализиран во текот на учебната 2017/2018 година, на часовите во „Арс вивенди“, студио за креативно пишување, под менторство на Дијана Петкова Со неодамнешната...

Збогување со есента

Нашите пријатели, третоодделенците од ООУ „Јан Амос Коменски“ од Скопје, неодамна направија интересен проект заедно со одделенската наставничка Роза Василевска. Сакајќи ова свое искуство...

Околу 600 деца од Србија се дружеа со поетот Филип Димкоски

Во Србобран, учениците од ОУ „Јован Јовановиќ-Змај“ и наставничката Снежана Станојев сакаа да научат што повеќе нови зборови на македонски јазик, а цвеќето што...