Антологија на 500 вица за многу насмеани детски лица

Најубавите од илјадниците вицови што им ги кажував на многуте генерации деца во изминатите 30 години се собрани во оваа антологија, вели Китаноски Нашиот познат...

Книгата е другар што никогаш нема да ве изневери

проф. д-р Кирил Темков Има еден другар што никогаш не го изневерува оној што се потпира на него. Си стои тивко на страна, молчи додека...

Новогодишни стихови и рими на познати македонски писатели за деца

Здрави да ми раснете Ѕунат, ѕунат снегулки - сегде покрив бел... Дење ноќе патувам, минам светов цел. Носам вреќа играчки, љубов, нежност, цвет, Здрави да ми раснете, деца од цел свет! Подајте си...

„Споменка“ беше клучот што ми ја отвори златна порта во светот на книгата

Овој текст конкурираше на 48-от меѓународен конкурс за состав напишан од млади литерати на Светскиот поштенски сојуз за 2019 година, во Берн, Швајцарија, на...

„Споменка“, „Марта“, „Исти очи“… сe уште лесно допираат до детските срца

Меѓу плејадата познати македонски писатели за деца, Горјан Петревски веќе триесетина години се издвојува како автор што најлесно допира до детските срца. Тој во...

Чувањето на здравјето е нашата прва животна и етичка задача!

Етика за млади проф. д-р Кирил Темков Најважното во животот, едно од најпосакуваните нешта е здравјето. Без оглед што некој сака и кон што се...

Поддршка, а не подршка !

Во зборуваме македонски за грешките во пишувањето на гласовите. Да, драги мои, овие грешки ги најдов во книги, учебници, списанија. Сега ќе се обидам една...

Доброто и злото се два пола што не можат да се доближат

Етика за млади проф. д-р Кирил Темков Основните и суштински зборови во етиката се доброто и злото. Околу нив се врти сѐ. Тие се основа на...

Испраќајте творби за „Ракатки 2020“

Фестивалскиот одбор на републичкиот детски литературен фестивал „Ракатки“ - Скопје, распишува конкурс за најдобри литературни творби на „Ракатки“ 2020. 1. Темата на годишниот конкурс е:...

Со храброста човекот застанува на страната на доброто

проф. д-р Кирил Темков Колку е подобро кога се покажуваат храброст и решителност, отколку страшливост и малодушност! Храброста значи отворено да се реши прашањето, а...