12.8 C
Skopje
18.2.2020 - 12:24

Доделени наградите на поетската манифестација „Пехарот на св. Трифун“

Како дел од вековната традиција на одгледување на виновата лоза во Кавадарци, со години празникот Св. Трифун, грозјето и виното се неисцрпна инспирација за...

Стихови за белите ѕвончиња

Кокиче Во моето родно село, нова пролет, росна трева, кокичето - ѕвонче бело, од под снегот главче крева. Едно дете таму мине, во срцето желба збрало, кокичето да го скине, тоа мило...

Од згода до згода, заграб бистра вода!

Во литературното катче „Од згода до згода, заграб бистра вода“, објавуваме песни на познатиот македонски писател Васил Мукаетов, од книгата „Поглед со двоглед“, инспирирани...

Пријавете се за учество на 14-от ликовен камп „Ванѓел Коџоман“

Детскиот ликовен центар објавува републички конкурс со пропозиции за учество и пријавување ученици од нивните ментори наставници по ликовно образование за учество на 14-от...

Молив и гума

Еден ден или една ноќ, сеедно, по успешно завршената работа, моливот Дренко и гумата Гуменка се нашле на едно место помеко и од тесто....

Ако не се грижите за другите, ни тие нема да се грижат за вас

проф. д-р Кирил Темков Состојбите во животот често бараат луѓето да им посветат мисли, внимание и дејност за нивно поправање. Болестите, тешкотиите, сиромаштијата, немаштијата, страдањата,...

Матеа Стоев пишува со перото на детството!

„Мојата шарена стихувалка“ е моето првенче, во кое внимателно ги распослав стиховите од моето детство. Се радувам на секој од нив, бидејќи тие се...

Мостар ја награди Софија Оџаклиеска за најубава родољубива песна

Се претставив со мојата лична творба „Татковина“, која беше наградена за најубава родољубива песна, а рецитирав и стихови од Шантиќ. Пресреќна сум што учествував...

Ха-ха-ха кој бисер е последен: Ш или А?

Нова книга за деца од Вера Андон Деновиве во издание на издавачката куќа „Просветно дело“ од печат излезе книгата „Ха-ха од Ш до А“ -...

ОУ „Ѓорѓија Пулевски“ дел од проект за екологија на „Еразмус+“

Основното училиште „Ѓорѓија Пулевски“ од скопската општина Аеродром беше дел од проектот на „Еразмус+“ посветен на екологијата што се одржа во Рига, Летонија, во...